Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektrische auto verzekeren

Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Overweeg je ook een elektrische auto aan te schaffen, of heb je er al een? Er zijn diverse voor- en nadelen om in overweging te nemen bij je keuze. Maar zijn er ook verschillen in de verzekering van een elektrische auto?

Voor- en nadelen elektrische auto

De aanschafwaarde van een elektrische auto is (nu nog) een stuk hoger dan een ‘gewone’ auto. Maar uiteindelijk heeft een elektrische auto een aantal voordelen waardoor je op lange termijn weer voordeliger uit bent:

  • Beter voor het milieu (minder CO2 uitstoot en andere vervuilende stoffen)
  • Minder geluidsoverlast
  • De motor trekt snel op
  • Lage onderhoudskosten
  • Minder kosten voor brandstof
  • Belastingvoordeel

 

Er zijn drie verschillende types elektrische auto’s, die elk ook weer wat nadelen hebben.

  • De volledige elektrische auto rijdt in zijn geheel op elektriciteit. Je bent dus altijd afhankelijk van oplaadpunten. Een volledige elektrische auto rijdt gemiddeld 170 à 200 km. Voor langere ritten is deze dus minder geschikt.
  • Een hybride auto rijdt op elektriciteit maar kan ook op brandstof zoals benzine of diesel rijden. Wanneer de accu leeg is neemt de verbrandingsmotor het automatisch over.
  • Een plug-in hybride auto rijdt alleen op elektriciteit. Maar er kan benzine of diesel gebruikt worden om elektriciteit op te wekken.

Met een hybride of plug-in hybride auto weet je dus wel zeker dat je nooit stil komt te staan als de accu leeg is. Je kunt dan terugvallen op benzine of diesel. Maar dan vallen de milieuvoordelen weer weg en maak je ook kosten voor de brandstof.

Elektrische auto verzekeren

De systemen van elektrische auto’s zijn nog nieuw en complex en de apparatuur, zoals accu’s, is stukken duurder. Vooral een volledig elektrische accu is veel duurder dan een hybride accu. Reparatiekosten van een elektrische auto liggen daardoor veel hoger. Maar met een allriskverzekering ben je altijd verzekerd voor deze hoge kosten.

Omdat je meer betaalt voor de aanschaf van een elektrische auto is de premie voor je autoverzekering ook hoger. Daarnaast speelt het gewicht van de auto een rol bij de hoogte van de premie. Het gewicht van de auto is nodig om de WA-dekking te berekenen. En een elektrische auto is door de zware accu’s zwaarder dan een gewone auto.

Verzekeraars hebben echter nog niet zo veel historische schadecijfers om hun premies op te baseren. Hierdoor is het lastiger om het schaderisico in te schatten. In de toekomst kunnen de premies dus meer uit elkaar gaan lopen.

Omdat verzekeraars graag gegevens willen verzamelen om hun verzekeringen beter af te kunnen stemmen, bieden sommigen korting aan op de verzekering voor een elektrische auto.

Het verzekeren van een elektrische auto kan bij vrijwel alle verzekeraars. Alleen voor een Tesla gelden soms andere voorwaarden doordat het ingebouwde volgsysteem niet voor alle verzekeraars voldoet. Vraag dus na wat de vereisten zijn voor het anti-diefstal systeem.

Vanaf 2030 alleen nog nieuwe elektrische auto’s

Het kabinet wil graag dat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht. Nieuwe benzine- of dieselauto’s zullen dan niet meer toegestaan zijn. Ruim 1 op de 3 Nederlanders geeft aan wel interesse te hebben in een elektrische auto, maar de hoge aanschafprijs houdt hen nu nog tegen. Veel autofabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe elektrische auto’s. Wanneer de elektrische auto meer ingeburgerd raakt zal de prijs ook dalen waardoor het voor meer mensen haalbaar is er een aan te schaffen.

Denk jij binnenkort over te stappen op elektrisch rijden? Check dan of je autoverzekering goed aansluit op je nieuwe elektrische auto. Wildschut Verzekeringen helpt je hier graag bij, neem daarvoor contact met ons op.