Overslaan en naar de inhoud gaan

Met de caravan of camper op vakantie? Deze verzekeringen heb je nodig

Ga je deze zomer eropuit met een caravan of camper? Dan wil je daar natuurlijk zonder zorgen van genieten. Sluit bij je vakantievoorbereidingen daarom de nodige verzekeringen af zodat je goed verzekerd op weg kunt.

Als je met je eigen caravan of camper op vakantie gaat heb je hier aparte verzekeringen voor nodig. Voor motorvoertuigen geldt een verplichte WA-dekking. Deze moet je dus voor je camper afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Afhankelijk van je eigen wensen kun je de verzekering uitbreiden met een beperkt- of volledig casco verzekering. Dit is dus eigenlijk hetzelfde als bij je autoverzekering. Voor een caravan is een WA-dekking niet verplicht. Zolang de caravan aangekoppeld is aan je auto is de WA-dekking van je autoverzekering op de caravan van toepassing.

Waar let je op bij een caravan- of camperverzekering?

Een aantal punten om op te letten bij het afsluiten van een caravan- of camperverzekering:

  • Waar ga je naartoe op vakantie? Kijk na waar de dekking van de verzekering geldt; alleen binnen Europa of ook daarbuiten?
  • Hoe is de pechhulp geregeld? Met wie kun je contact opnemen als je in het buitenland bent en wie komt je dan helpen?
  • Hoe lang mag je aaneengesloten in het buitenland verblijven met je camper of caravan?
  • Hoeveel kilometers mag je per jaar in het buitenland afleggen met je camper of caravan?
  • Hoe hoog is je eigen risico?
  • Wat krijg je terug bij totaalverlies? Dit kan verschillen van de nieuwwaarde, aanschafwaarde of dagwaarde.

Deze zaken kun je afstemmen op het soort reis dat je gaat maken zodat je verzekering precies dekt wat je nodig hebt.

Aanvullende verzekeringen voor je camper/caravanvakantie

De WA-dekking geeft dekking voor schade die jij bij derden veroorzaakt bij een ongeval, maar de inzittenden en de bestuurder zijn hiermee niet verzekerd. Hiervoor kun je een inzittendenverzekering afsluiten (niet verplicht). Deze schadeverzekering voor inzittenden geeft een vergoeding voor letselschade en de materiële kosten die in direct verband staan met het ongeval.

Met een inboedelverzekering verzeker je ook alle spullen in je caravan of camper. Fietsen vallen hier ook onder. Bij sommige verzekeringen is dit al inbegrepen. Kijk dit dus na zodat je niks dubbel verzekert en onnodige kosten maakt of om te voorkomen dat je juist onderverzekerd bent.

Verder heb je, net als bij andere vakanties, een reisverzekering nodig. Hiermee kun je onverwachte kosten op je vakantie dekken zoals medische kosten in het buitenland, verlies of diefstal van je bagage of schade aan je spullen.

Camper huren op vakantie

Ga je een camper in je vakantieland huren? Dan is er vaak al een basisverzekering in de huurprijs inbegrepen. Maar elke verhuurder kan die weer net iets anders invullen. Zo’n basisverzekering is vaak vrij beperkt. Bepaalde schades worden bijvoorbeeld uitgesloten of je hebt een hoog eigen risico. Kijk dus na of deze verzekering aan je wensen en eisen voldoet en vul hem indien nodig aan met een eigen verzekering. Het is niet je eigen voertuig dus je bent waarschijnlijk niet helemaal gewend er in te rijden. En zeker een camper is moeilijker te besturen door zijn grootte. Houd dit dus in gedachten bij het bepalen van wat je wil verzekeren.