Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke autoverzekering kiezen? De verschillende soorten autoverzekeringen uitgelegd

Wanneer je een autoverzekering gaat kiezen, is het belangrijk om de verschillende opties te begrijpen en de juiste dekking te kiezen die past bij jouw behoeften en budget. In Nederland zijn er drie verschillende soorten autoverzekeringen. Maar deze verzekeringen zijn ook nog uit te breiden met aanvullende autoverzekeringen. Wat kun je nu het beste kiezen? 

Of je nu net een nieuwe auto hebt gekocht of op zoek bent naar een betere dekking voor je huidige voertuig; wij helpen je bij het maken van de juiste keuze. Hieronder zetten we de verschillende soorten autoverzekeringen op een rij en bespreken we de voordelen en beperkingen van elk type.

3 verschillende soorten autoverzekeringen

Verzekeraars in Nederland bieden drie soorten autoverzekeringen, namelijk:

  • WA-verzekering
  • Beperkt casco verzekering
  • Allrisk verzekering

Elk type verzekering biedt een andere mate van dekking en heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om te begrijpen wat elk type inhoudt. Zo weet je zeker dat je de juiste bescherming kiest voor jouw auto.

WA-autoverzekering (verplicht)

De WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is de enige verplichte autoverzekering in Nederland. Deze verzekering dekt schade die je met je voertuig toebrengt aan anderen, zowel aan personen als aan auto’s en andere eigendommen. Het is de minst uitgebreide verzekering en hierdoor dus ook de goedkoopste. Houd er rekening mee dat een WA-verzekering geen dekking biedt voor schade aan je eigen voertuig. Je bent hier dus zelf verantwoordelijk voor en je betaalt het ook zelf.

Beperkt casco (WA+)

Een beperkt casco verzekering, ook wel WA+ genoemd, is iets uitgebreider dan de WA-verzekering. Naast schade aan anderen, dekt deze verzekering ook bepaalde schade aan je eigen voertuig. Denk hierbij aan schade door diefstal, brand, storm, hagel en ruitschade.

De meeste beperkt casco verzekeringen bieden geen dekking voor schade door vandalisme. Echter, sommige verzekeraars hebben een speciale WA+ verzekering mét dekking tegen vandalisme. Kijk hier altijd even goed naar voordat je de verzekering aansluit.

Ook goed om te weten: wanneer je bijvoorbeeld schade aan je auto hebt door diefstal of storm, zorgt dit in de meeste gevallen niet voor een terugval in schadevrije jaren.

Allrisk verzekering

De allrisk verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering, en dus ook de duurste. Naast de dekking van een beperkt casco verzekering, biedt allrisk ook bescherming tegen schade aan je eigen voertuig wanneer je dit zelf veroorzaakt hebt. Je bent dus in bijna alle gevallen vergoed, ook als je tegen een paaltje rijdt of als iemand anders jouw auto beschadigt.

Dit type verzekering is vooral geschikt voor nieuwe en waardevolle auto’s, omdat het dekking biedt voor een breed scala aan onvoorziene gebeurtenissen. Houd er echter wel rekening mee dat er vaak een eigen risico van toepassing is bij het indienen van een claim.

Overzicht dekking autoverzekeringen

Hieronder een overzicht van wat iedere soort autoverzekering wel en niet vergoed.

  WA      Beperkt
casco
Allrisk
Schade die je met je
auto veroorzaakt aan
anderen
x x x
Diefstal- en inbraakschade   x x
Storm- en brandschade   x x
Ruitschade (sterretje of barst)   x x
Schade aan eigen auto     x
Vandalisme     x

Aanvullende autoverzekeringen

Naast de drie hoofdzakelijke autoverzekeringen, zijn er ook aanvullende verzekeringen voor extra dekking en bescherming. De aanvullende verzekeringen kunnen variëren per verzekeringsmaatschappij, maar dit zijn de meest voorkomende opties.

Schadeverzekering inzittenden

Deze verzekering dekt letsel van de bestuurder en de passagiers van de auto als gevolg van een ongeval. Het maakt niet uit wie er verantwoordelijk is, de kosten van letselschade na een verkeersongeluk worden altijd gedekt. Het gaat hier onder andere om medische kosten, inkomensverlies en uitvaartkosten.

Ongevallen-inzittenden verzekering

De ongevallenverzekering voor inzittenden lijkt op de schadeverzekering inzittenden. De verzekering biedt namelijk ook dekking van letselschade van de bestuurder en de inzittenden, maar een belangrijk verschil is dat er nu vaste bedragen worden uitgekeerd. Bij de schadeverzekering is dit niet het geval. Hier wordt namelijk een bedrag uitgekeerd dat past bij de daadwerkelijk geleden schade.

Wanneer een inzittende bijvoorbeeld blijvend invalide raakt of komt te overlijden, wordt er een vast bedrag van bijvoorbeeld 20.000 of 30.000 uitgekeerd.

Rechtsbijstand

De rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat juridische kosten gedekt worden als je betrokken raakt bij een geschil met jouw voertuig. Kosten voor juridische hulp worden vergoed bij:

  • Het verhalen van schade
  • Verdediging van onschuld na een ongeval of aanrijding
  • Conflicten met een autogarage
  • Straf na een verkeersovertreding

No-claimbeschermer

Met deze verzekering kun je jouw no-claimkorting behouden als je een schadeclaim indient. De no-claimbeschermer stelt je namelijk in staat om een bepaald aantal schadeclaims per jaar in te dienen zonder dat dit invloed heeft op jouw no-claimkorting. Je verliest wel je schadevrije jaren, maar dit beïnvloedt de hoogte van jouw premie niet.

Pechhulp

Wanneer je langs de weg komt te staan met pech, wordt professionele hulp van de wegenwacht vergoed als je een pechhulp verzekering hebt afgesloten. Pechhulp biedt dekking bij pech door een lege of kapotte accu, kapotte startmotor, een lekke band en andere defecten of beschadigingen

Welke autoverzekering kan ik het beste kiezen?

Welke autoverzekering je het beste kunt kiezen, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de leeftijd van de auto een rol, maar ook de waarde van het voertuig is belangrijk. Een nieuwe auto kan baat hebben bij een uitgebreide dekking, zoals een allrisk verzekering, terwijl een beperkt casco of een WA-verzekering meer geschikt is voor een oudere auto.

Ook moet je jezelf afvragen of je genoeg geld op de spaarrekening hebt staan om grote schades zelf te kunnen betalen. Een WA-verzekering is doorgaans de meest betaalbare optie, maar dit betekent wel dat je eventuele schade aan je eigen auto zelf moet betalen.

Welke aanvullende verzekeringen je het beste kunt kiezen, hangt voornamelijk af van jouw specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld vaak passagiers vervoert, kan een schadeverzekering voor inzittenden een goede keuze zijn.

Advies nodig? Wij beantwoorden al jouw vragen!

Weet je niet zeker welke dekking optimaal is voor jouw voertuig? Of wil je weten of jouw auto het nog wel waard is om allrisk verzekerd te zijn? De experts van Wildschut Verzekeringen maken een eerlijke vergelijking van alle beschikbare autoverzekeringen en berekenen de optimale dekking voor jouw voertuig. Neem gerust contact op via de telefoon en dan beantwoorden we al jouw vragen!

Bovendien kijken we ook of je premie verlaagd kan worden of dat je elders je auto goedkoper kunt verzekeren, want veel automobilisten betalen nog steeds te veel voor hun verzekering. Misschien jij ook wel.

Lees hier meer over hoe je nooit te veel voor je autoverzekering betaalt.