Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat beïnvloedt de kosten van je autoverzekering?

Een WA-verzekering voor je auto is voor iedereen verplicht. Maar toch kan de een meer betalen dan de ander voor dezelfde verzekering. Hoe meer je verzekert, hoe meer je betaalt natuurlijk. Het voordeel is dat je dan bij schade in meer gevallen en in hogere bedragen uitbetaald wordt. Maar je wilt natuurlijk nooit meer voor je autoverzekering betalen dan nodig is.

Autoverzekering vergelijken

Er zijn veel aanbieders die verschillende prijzen hanteren. De polisvoorwaarden verschillen ook. Je kunt dus voor een verzekering kiezen die precies aansluit bij jouw wensen, behoeften en kostenplaatje. Kijk ook eens naar het verschil als je de verzekering per jaar betaalt in plaats van per maand.

Ook als je al een aantal jaren dezelfde verzekering hebt moet je af en toe controleren of deze nog wel passend is. Er zijn diverse zaken die invloed hebben op de hoogte van je premie. De auto wordt ouder, je gezinssamenstelling is misschien veranderd, je rijdt meer of minder kilometers of misschien ben je een keer verhuisd. De premie is namelijk afhankelijk van je postcode dus dat is ook belangrijk om te wijzigen.

Leeftijd van je auto

Kies een dekking die aansluit bij de leeftijd van de auto. Voor auto’s die ouder dan 10 jaar zijn is alleen een WA-verzekering bijvoorbeeld voldoende. Voor een auto jonger dan vijf jaar is een allriskverzekering aan te raden. Dit is de meest uitgebreide verzekering. Voor een auto tussen de zes en tien jaar oud kun je het beste kiezen voor een WA+ beperkt casco verzekering.

Denk er bij kleine schades over na om de reparatie zelf te betalen. Want als je de schade claimt dan verlies je (een deel van) je no-claimkorting waardoor de premie stijgt.

Risicogroepen

Verder speelt naast de leeftijd van de auto, ook de leeftijd van de bestuurder een rol. Verzekeraars mogen de premie opnieuw berekenen als er een bepaalde leeftijd wordt bereikt.

Voor sommige doelgroepen is het zelfs lastig een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Veel verzekeraars accepteren hen niet als nieuwe klant omdat ze in een risicogroep vallen, of de premies liggen stukken hoger. In deze risicogroepen vallen ouderen, jongeren en bestuurders met veel negatieve schadevrije jaren. In deze groepen ligt de kans op schade hoger en verzekeraars willen dit opvangen met hogere premies.

Advies over je autoverzekering

Heb jij hulp nodig bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering of wil je je huidige verzekering controleren of deze nog passend is en je niet te veel betaalt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.