Overslaan en naar de inhoud gaan

Recht en aansprakelijkheid

Voor het beste advies maak je een afspraak
met één van onze adviseurs.

Een gang naar de rechter of een aansprakelijkheidsstelling kan hoog in kosten oplopen. Met een goede rechtsbijstandsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering ben je beschermd tegen deze kosten. Wildschut Verzekeringen kan je alles duidelijk uitleggen over deze verzekeringen en geeft je graag advies.

Begrijpelijk advies

Het rechtssysteem kan complex zijn. Wildschut Verzekeringen legt je daarom graag alles in heldere taal uit en helpt je om de beste rechtsbijstandverzekering en aansprakelijkheidsverzekering te vinden. Persoonlijk en dicht bij huis. 

Met welke vragen kunnen we je helpen?

  • Wat zijn de voorwaarden van een rechtsbijstandsverzekering?
  • Wordt er een wachttijd gehanteerd?
  • Is er een minimum voor het schadebedrag?
  • Is er een maximum vergoeding?

Kijk hieronder voor meer veelgestelde vragen met antwoorden.

Veelgestelde vragen

Mag ik bij mijn rechtsbijstandverzekering zelf een advocaat kiezen?

Ja, dat mag. Als het nodig is om een administratieve of gerechtelijke procedure te voeren dan kun je jouw eigen juridisch specialist kiezen. Dat kan een zelf gekozen advocaat zijn of een jurist of advocaat die bij je rechtsbijstandverzekeraar in dienst is. Dit geldt voor elke gerechtelijke procedure - ook bij het kantongerecht, waar inschakeling van een advocaat niet verplicht is. Let op! Je moet nog wel altijd om toestemming vragen. Gebeurt dit niet, dan krijg je de kosten niet vergoed. Veel verzekeraars hanteren een maximumvergoeding voor externe advocaten. Overigens handelen rechtsbijstandverzekeraars het overgrote deel van de zaken ‘buitengerechtelijk’ af – dus zonder tussenkomst van de rechtbank. In die gevallen is de vrije advocaatkeuze niet van toepassing.

Voordat je een rechtsbijstandsverzekering afsluit, is het dus van belang om te bekijken welke vormen van rechtsbijstand je wil verzekeren, wat de verschillen zijn qua dekking en wat de vergoedingen zijn voor een externe advocaat.

Valt rechtshulp bij echtscheiding onder mijn rechtsbijstandverzekering?

De meeste rechtsbijstandverzekeringen sluiten echtscheidingsprocedures uit. Daarom is het van belang dat je voor goede polisvoorwaarden kiest. Soms worden de kosten van een mediator wel vergoed. Voor lagere inkomens is gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk voor zowel een mediator als een advocaat. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Biedt een rechtsbijstandverzekering ook juridische hulp in het buitenland?

Het zogeheten dekkingsgebied verschilt per verzekering. Sommige rechtsgebieden of geschillen zijn alleen in Nederland, de Benelux, West-Europa of de EU gedekt.