Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle vragen over Recht en aansprakelijkheid

Mag ik bij mijn rechtsbijstandverzekering zelf een advocaat kiezen?

Ja, dat mag. Als het nodig is om een administratieve of gerechtelijke procedure te voeren dan kun je jouw eigen juridisch specialist kiezen. Dat kan een zelf gekozen advocaat zijn of een jurist of advocaat die bij je rechtsbijstandverzekeraar in dienst is. Dit geldt voor elke gerechtelijke procedure - ook bij het kantongerecht, waar inschakeling van een advocaat niet verplicht is. Let op! Je moet nog wel altijd om toestemming vragen. Gebeurt dit niet, dan krijg je de kosten niet vergoed. Veel verzekeraars hanteren een maximumvergoeding voor externe advocaten. Overigens handelen rechtsbijstandverzekeraars het overgrote deel van de zaken ‘buitengerechtelijk’ af – dus zonder tussenkomst van de rechtbank. In die gevallen is de vrije advocaatkeuze niet van toepassing.

Voordat je een rechtsbijstandsverzekering afsluit, is het dus van belang om te bekijken welke vormen van rechtsbijstand je wil verzekeren, wat de verschillen zijn qua dekking en wat de vergoedingen zijn voor een externe advocaat.

Valt rechtshulp bij echtscheiding onder mijn rechtsbijstandverzekering?

De meeste rechtsbijstandverzekeringen sluiten echtscheidingsprocedures uit. Daarom is het van belang dat je voor goede polisvoorwaarden kiest. Soms worden de kosten van een mediator wel vergoed. Voor lagere inkomens is gesubsidieerde rechtsbijstand mogelijk voor zowel een mediator als een advocaat. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Biedt een rechtsbijstandverzekering ook juridische hulp in het buitenland?

Het zogeheten dekkingsgebied verschilt per verzekering. Sommige rechtsgebieden of geschillen zijn alleen in Nederland, de Benelux, West-Europa of de EU gedekt.

Wat is de franchise?

De franchise is een minimaal schadebedrag waaraan een schade of claim minimaal moet voldoen om in aanmerking te komen voor rechtshulp. Let op: niet iedere verzekeraar hanteert een franchise! Wij vertellen je graag meer hierover.

Is de schade die een van je kinderen aan anderen toebrengt ook meeverzekerd op een gezinsaansprakelijkheidsverzekering?

Meestal wel. Alleen meerderjarige kinderen die buitenshuis wonen en niet studeren zijn niet meeverzekerd. Zij hebben een eigen aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Verleent een rechtsbijstandverzekeraar ook hulp als het conflict al bestond voordat de verzekering is ingegaan?

Nee, een rechtsbijstandverzekering biedt geen dekking voor een conflict dat al bestond. Zoals alle verzekeringen hanteert ook de rechtsbijstandverzekering het principe dat de 'schade' wel een 'onzeker voorval' moet betreffen. Bij een al bestaand rechtsprobleem is daarvan geen sprake.

Zijn (huis-)dieren meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering?

Het kan voorkomen dat je (huis-)dier schade toebrengt aan anderen. Volgens de wet ben je als bezitter van het dier hiervoor aansprakelijk. Dieren die je voor je hobby houdt, zijn meeverzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering.