Overslaan en naar de inhoud gaan

Privé pensioen

Een pensioen is een ingewikkeld product. Maar wil je later zonder zorgen kunnen genieten van je ‘oude dag’, dan is het belangrijk dat je dit goed geregeld hebt. Zal het pensioen dat je nu aan het opbouwen bent voldoende zijn? Zijn er mogelijkheden om dit aan te vullen? Wildschut Verzekeringen adviseert je graag.

 

Klaar voor later

Je kunt op verschillende manieren regelen dat je ook later voldoende te besteden hebt. Je kunt sparen, beleggen, banksparen of een lijfrenteverzekering afsluiten. Of misschien wel een combinatie hiervan. Vaak is het aanvullen van je vermogen ook nog eens fiscaal aantrekkelijk. Wij bekijken graag samen met jou wat de meest gunstige manier is om vermogen op te bouwen voor later.

Wat komt er aan bod?

Tijdens een adviesgesprek over je privé pensioen kunnen bijvoorbeeld de volgende vragen aan bod komen:

  • Wanneer moet ik naar mijn pensioen kijken?
  • Wanneer heb ik recht op AOW?
  • Hoe weet ik wat ik te besteden heb als ik met pensioen ben?
  • Mag mijn pensioenfonds mijn pensioenleeftijd verhogen?
  • Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik van baan verander?
  • Hoe regel ik mijn pensioen als zzp’er?
  • Kan een klein pensioen worden afgekocht?
  • Mijn lijfrente loopt af. Wat moet ik doen?
  • Etc.

We kijken dus naar alle aspecten van je pensioen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Begrijpelijk advies

Financiële producten kunnen complex zijn. Daarom legt Wildschut Verzekeringen je graag alles in heldere taal uit.

Veelgestelde vragen

Mijn AOW gaat later in. Hoe overbrug ik de periode tot ik AOW ontvang?

Door de verhoging van de AOW-leeftijd kun je tijdelijk minder inkomen hebben. Dat kan als je VUT of vergelijkbare (particuliere) regeling stopt of lager wordt voordat je AOW krijgt. In dat geval kun je wellicht een overbruggingsuitkering krijgen. Met deze rekenhulp reken je uit of je onder de overbruggingsregeling valt en hoe hoog je uitkering is. Kun je een overbruggingsuitkering krijgen, dan ontvang je vanzelf een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Hoeveel AOW krijg ik als mijn partner en ik beide een eigen huis hebben?

In principe krijgen samenwonende AOW’ers een lagere AOW-uitkering van 50% van het minimumloon. Naar verwachting gaat dit veranderen: er is een nieuwe wet in de maak die bepaalt dat samenwonende AOW’ers die beiden nog een eigen koop- of huurwoning hebben, een AOW-pensioen voor ongehuwden krijgen. Dit pensioen is gebaseerd op 70% van het netto minimumloon. Op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past de Sociale Verzekeringsbank deze zogeheten ‘tweewoningenregel’ al toe: met terugwerkende kracht sinds 1 februari 2014. Op de website van de SVB kun je controleren of je voor deze hogere AOW in aanmerking komt.

Kan ik rekenen op een pensioen van 70% van mijn laatst verdiende loon?

Dat is maar zeer de vraag. Want ons pensioenstelsel is de afgelopen jaren- vooral door de financiële crisis - behoorlijk versoberd. Een pensioen van 70 procent van het laatstverdiende loon lijkt, behalve voor de laagste inkomensgroepen, een onrealistische verwachting. Een percentage tussen de 50 en 60 procent lijkt voor de meeste mensen het hoogst haalbare. Is dat voor jouw voldoende om van te leven? Wacht niet tot je pensioendatum om hier achter te komen, want dan kun je er weinig meer aan doen. Maak daarom binnenkort een afspraak met ons. Dan weet je precies waar je straks aan toe bent.