Overslaan en naar de inhoud gaan

6 tips om veilig de weg op te gaan met de auto

Haastige spoed is zelden goed

Gehaaste verkeersdeelnemers zijn vaak een oorzaak van onveilige situaties op de weg. Zorg er daarom voor dat je op tijd vertrekt. Zo zit je met een gerust gevoel achter het stuur en ben je minder snel afgeleid. Is het donker wanneer je vertrekt? Of regent het? Houd hier dan rekening mee en vertrek iets eerder dan je normaal zou doen. Vaak rijdt het verkeer langzamer bij slecht weer en/of slecht zicht. Zo voorkom je stress om op tijd op je bestemming aan te komen. 

Smartphones op niet storen

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een verkeersongeval is afleiding door het gebruik van een telefoon. Vele automobilisten gebruiken een smartphone als navigatie in de auto. Zo weet je precies waar je heen moet en hoe laat je op locatie zal arriveren. Toch worden vele bestuurders afgeleid door notificaties van hun smartphone. De verleiding om een bericht te lezen wanneer je smartphone oplicht is groot. Zorg er daarom voor dat je voorbereid op pad gaat en zet je smartphone, voor vertrek, op niet storen. Je kunt eventueel ook een automatisch antwoord instellen zodat de mensen die je proberen te bereiken een melding krijgen dat je in de auto zit en daarom niet bereikbaar bent. Hier zijn apps voor te downloaden, bijvoorbeeld 'In-Traffic Reply', 'AutoModus' of 'Drivemode'.   

Houd afstand van voorgangers & houd je aan de maximale snelheid

Naast het gebruiken van smartphones in het verkeer, is een overdreven en onaangepaste snelheid ook één van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen. Hoe sneller je rijdt, hoe groter de klap bij een ongeval. Houd je daarom aan de maximale snelheid en zorg voor voldoende afstand van andere automobilisten. Let op: om veilig te rijden hoef je niet per se langzaam te rijden. Pas je snelheid aan op medeweggebruikers om te zorgen voor een goede doorstroom van het verkeer. 

Draag een gordel tijdens het rijden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om altijd een autogordel te dragen tijdens het rijden. Krijg je een ongeluk met letsel en droeg je op het moment van het ongeluk geen gordel? Dan kun je mogelijk een korting tegemoet zien op de schadevergoeding van de WA-verzekeraar van de tegenpartij. Draag dus altijd je autogordel wanneer je deelneemt aan het verkeer.

Natte wegen: rijd langzamer

In de herfst en winter hebben we in Nederland vaak te maken met natte wegen. Belangrijk hierbij is om beide handen aan het stuur te houden: zo houd je meer grip en controle over de auto. Dien je te verminderen in snelheid? Dan is de tip om te verminderen in vaart in plaats van hard te remmen. Banden hebben hierdoor meer grip en beter contact met het wegdek. Hierdoor verminder je de kans op slipgevaar. Bij regen, sneeuw of hagel is het advies om meer afstand te houden van andere auto’s. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke en onverwachte situaties. Tip: kies voor banden met maximale grip en controleer regelmatig de bandenspanning.

Autoverzekeringen

Naast het veilig deelnemen aan het verkeer, is het belangrijk om een autoverzekering af te sluiten. In Nederland is iedere autobezitter wettelijk verplicht om zijn of haar auto minimaal WA te verzekeren. Ook wanneer je een motor rijdt of een oudere auto, zoals een oldtimer, is het belangrijk om een voertuig verzekering af te sluiten.