Overslaan en naar de inhoud gaan

Bagagedekking en je reisverzekering

Op vakantie wil je natuurlijk zorgeloos genieten van de stad, de zon, de zee of het strand. Met een goede reisverzekering heb je alvast minder zorgen om (onder andere) je bagage. Want mocht er iets mis gaan met je bagage, dan wordt de schade in ieder geval vergoed.

Een reisverzekering biedt dekking op veel gebieden: medische zorg, bagage, rechtsbijstand, vervangend vervoer, etc. Controleer bij de boeking van je vakantie altijd welke dekking je nodig hebt, welke dekkingen in je reisverzekering zijn inbegrepen en of de dekking toereikend is. Onder de bagagedekking valt verzekering van diefstal, verlies, vermissing of beschadiging van je persoonlijke bagage. Bagage die je tijdens je vakantie koopt valt er ook onder. Bij het afsluiten van bagagedekking zijn er een aantal punten om op te letten.

Verzekerde bedragen

Kijk goed naar de verzekerde bedragen. Hier kunnen grote verschillen tussen zitten per verzekeraar. Er wordt vaak een totaalbedrag aangegeven. Bij de ene verzekeraar geldt bijvoorbeeld een maximale vergoeding van 1000 euro en bij een andere 5000 euro. Kijk ook in de polisvoorwaarden na of dit bedrag geldt per polis of per verzekerde. Per verzekeraar kan dit anders aangegeven worden en een belangrijk verschil uitmaken.

Er wordt dus een totaalbedrag aangegeven maar voor veel geclaimde producten (telefoons, camera’s, zonnebrillen) gelden vaak losse maximumbedragen. Voor een smartphone kan bijvoorbeeld een maximale vergoeding van 250 euro staan, maar als je telefoon meer waard is sluit dit natuurlijk niet goed aan.

Waarde van je spullen

Bekijk wat de totale waarde is van de spullen die je meeneemt en bepaal aan de hand daarvan welk maximaal verzekerd bedrag bij je reis past. Houd er ook rekening mee dat het mogelijke vergoedde bedrag wordt bepaald aan de hand van de huidige waarde van het product. Voor producten die ouder zijn dan één jaar krijg je de nieuwprijs vaak niet meer terug. Verzekeraars houden hier afschrijvingstabellen voor aan waarin de waardevermindering per jaar, per product staat.

Eigen risico

Vaak wordt er een eigen risico in rekening gebracht. Kijk dus ook na hoe hoog dit is. Als je camera bijvoorbeeld kapot gaat en de reparatie kost 100 euro, terwijl het eigen risico 75 euro is, dan krijg je maar 25 euro vergoed.

Welke spullen vallen onder de verzekering

Controleer welke spullen wel of niet meeverzekerd zijn. Goedkopere reisverzekeringen zijn wat beperkter. De kans bestaat daarbij dat een smartphone of tablet bijvoorbeeld niet onder de bagagedekking valt. In dat geval kun je een aparte aanvullende verzekering afsluiten.

Wanneer je met de caravan of camper op vakantie gaat en je hier een inboedelverzekering voor hebt, valt je reisbagage hier niet onder. Reisbagage is meestal uitdrukkelijk van de dekking van een caravanverzekering uitgesloten. Een reisverzekering met dekking voor reisbagage blijft dus belangrijk als je met de caravan of camper op vakantie gaat.

De beste reisverzekering samenstellen

Een goede reisverzekering met alle benodigde dekkingen samenstellen kost best wat tijd omdat je allerlei voorwaarden en dekkingen door moet nemen. Maar Wildschut verzekeringen helpt je hier graag bij. We kennen de inhoud van verzekeringspolissen en weten precies naar welke onderdelen we moeten kijken. Vraag ons dus gerust om hulp bij het afsluiten van je reisverzekering. Dat bespaart jou een hoop tijd en dan weet je zeker dat alles goed geregeld is. Zo heb je zelf meer tijd voor de vakantie voorpret!