Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijke verzekeringen voor een student op kamers

Is je zoon of dochter op kamers gaan wonen voor zijn of haar studie, dan veranderen er een aantal zaken qua verzekeringen. In sommige gevallen kan je kind meeverzekerd blijven op jouw polis, in andere gevallen is het verstandig een eigen verzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering

Jullie hebben vast een hoop nieuwe spullen aangeschaft voor op de studentenkamer. Een goede (smart) TV en een laptop kunnen niet ontbreken voor de student. Om alle waardevolle spullen in de studentenkamer te verzekeren tegen brand, waterschade of diestal is de inboedelverzekering onmisbaar. Deze dekking is van toepassing op alle verhuisbare spullen. Dus naast een televisie en laptop geldt de dekking ook voor een bed en kleding. Bewaar alle bonnetjes van de nieuwe aankopen want hier kan de verzekeringsmaatschappij naar vragen wanneer er spullen gestolen zijn.

Misschien heeft de huisbaas een collectieve inboedelverzekering afgesloten. Vraag dit altijd even na zodat er geen overbodige premie wordt betaald.

Buitenshuisverzekering

Een laptop wordt vaak dagelijks meegenomen naar school of de universiteit. Dit verhoogt het risico op schade. Met een buitenshuisverzekering wordt dergelijke schade aan waardevolle spullen vergoed.

Aansprakelijkheidsverzekering

Studenten zijn vaak van huis; op school of bij vrienden thuis. Tijdens een feestje zit een ongeluk in een klein hoekje. Een glas drinken dat over een laptop valt bijvoorbeeld. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade die aan anderen of spullen van anderen wordt aangericht.

De aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak in combinatie met de inboedelverzekering aangeboden. Maar heb je als ouder een aansprakelijkheidsverzekering dan is je zoon of dochter meeverzekerd. Dit geldt ook als je kind uitwonend is, onder voorwaarde dat hij of zij student is en niet getrouwd. Controleer dit dus altijd even zodat je geen dubbele verzekeringen afsluit.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Tot het 18e levensjaar is je kind nog gratis meeverzekerd maar daarna moet er ook premie betaald worden. Dit kan nog wel via de polis van de ouders. Maar je kind kan ook zelf een zorgverzekering afsluiten. Kijk eens goed rond en vergelijk want er zijn vaak voordelige studentenpakketten beschikbaar. Vergeet zeker niet om zorgtoeslag aan te vragen. Hiermee kan al een groot deel van de zorgpremie betaald worden.

Rechtsbijstandverzekering

Deze is niet verplicht maar kan wel handig zijn in situaties waarbij conflicten ontstaan met bijvoorbeeld de huisbaas of huisgenoten. Ook hier geldt dat kinderen bij de ouders meeverzekerd kunnen blijven.

Uitgebreid advies?

Voor een uitgebreid advies over de verzekeringen van je kinderen en hulp bij het vergelijken van premies kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een van de Wildschut adviseurs.