Jaarlijks stappen honderdduizenden Nederlanders over van zorgverzekering. En we geven ze groot gelijk, want door goed te vergelijken, kun je honderden euro’s per jaar besparen. Maar hoe kun je nu het beste besparen op je zorgverzekering in 2025? Wij delen onze tips.
1. Vergelijk ieder jaar opnieuw je zorgverzekering
Het loont om ieder jaar weer opnieuw te kijken naar je zorgverzekering, ook als je tevreden bent over je huidige verzekering. Het kan namelijk zo zijn dat je zorgbehoefte verandert. Misschien krijg je volgend jaar een baby en heb je een ander pakket nodig? Of heb je net een behandeling in het ziekenhuis afgerond?
Ook als je zorgbehoefte hetzelfde is gebleven, kan het zijn dat je verzekering van dit jaar in 2025 niet meer zo goed bij je past. Door een gestegen premie bijvoorbeeld. Volgens Zorgwijzer is het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering in 2025 maar liefst 433 euro per jaar. [1] En de dekking is volledig hetzelfde! Het is dus verstandig om je zorgverzekering 2025 te vergelijken.
2. Verhoog je eigen risico
Een andere manier om te besparen op je zorgverzekering in 2025 is door je eigen risico te verhogen. Je kunt kiezen uit drie verschillende eigen risico’s: 385, 585 en 885 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder maandelijkse premie je betaalt.
Dus ben je fit en verwacht je niet dat je zorg nodig hebt in 2025? Dan kun je flink besparen door voor een eigen risico van 885 euro te kiezen. Hier kiezen jongeren dan ook vaak voor. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zorg er wel voor dat je het volledige bedrag kan betalen mocht er toch iets gebeuren.
3. Heb je echt aanvullende zorg nodig?
Naast de basisverzekering kun je jezelf aanvullend verzekeren. Zo kiezen veel mensen bijvoorbeeld voor een aanvullende tandartsverzekering. Maar is dit wel echt nodig?
Een aanvullende verzekering is in sommige gevallen een goed idee, bijvoorbeeld als je veel gebruikmaakt van de fysiotherapeut. Echter, als je eens per jaar naar de tandarts gaat, is een tandartsverzekering vaak niet nodig.
Een klein voorbeeld:
Stel je gaat eens per jaar naar de tandarts. Een controle met reiniging kost gemiddeld 26 euro. Hier komen vaak nog wat extra kosten bij, voor reiniging of tandsteen controle. Laten we zeggen dat je per controle 60 euro betaalt.
Je sluit een aanvullende tandartsverzekering af voor ongeveer 10 euro extra in de maand. Je betaalt dus 120 euro extra in het jaar. Deze verzekering dekt 75% van de kosten; dit betekent dat je 45 euro vergoed krijgt. Je betaalt aan het einde van de streep dus meer aan je verzekering dan dat je krijgt.
Als je meer behandelingen nodig hebt bij de tandarts, of bijvoorbeeld naar een mondhygiënist gaat. Dan kan het wel voordelig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Reken het van tevoren dus goed uit.
4. Zorgtoeslag aanvragen of wijzigen
Verandert er iets in je inkomen? Ga je bijvoorbeeld minder werken? Of ben je net 18 geworden? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Aangezien de maandelijkse premies in 2025 stijgen, stijgt ook de zorgtoeslag. Hier kun je vaak een groot gedeelte van je zorgverzekering mee betalen.
5. Kijk naar de polis van de verzekering
Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: een naturapolis of een combinatiepolis. Maar wat is het verschil? Bij een naturapolis heeft de verzekeraar contracten gesloten met zorgaanbieders. Heb je zorg nodig? Dan krijg je de zorg van deze zorgaanbieders volledig vergoed. Wil je toch naar een andere aanbieder? Dan kan het zijn dat je een lagere vergoeding krijgt. Bij een combinatiepolis krijg je vaak wel alle kosten vergoed als je naar een zorgaanbieder gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft.
Het voordeel van een naturapolis is dat deze vaak een goedkopere premie heeft. Hier kiezen dan ook de meeste mensen voor.
6. Gezinsleden apart verzekeren
Het is mogelijk om gezinsleden op één polis te verzekeren. Zo hoef je maar één bedrag te betalen en het is makkelijker in de administratie. Echter, het kan ook duurder zijn als jij en je partner niet dezelfde zorg nodig hebben. Hierdoor betaalt de een voor zorg die hij/zij eigenlijk niet nodig heeft. Dus kijk altijd even of jullie apart goedkoper uit zijn.
Kies je voor twee aparte polissen omdat je zo kunt besparen op je zorgverzekering? Dan is het slim om je kind mee te verzekeren op de meest uitgebreide polis. Zo profiteert je kind van alle extra zorg.
Vergelijk zorgverzekeringen hier
Ben je geschrokken van je nieuwe premie? Of past je zorgbehoefte niet meer zo goed bij je huidige verzekering? Geen zorgen, je kunt tot het nieuwe jaar van zorgverzekering wisselen. Dit doe je eenvoudig zelf door je aan te melden bij een nieuwe verzekering, maar onze adviseurs helpen je hier ook graag bij.
Vergelijk alle zorgverzekeringen voor 2025 hier.
Veelgestelde vragen over besparen op je zorgverzekering 2025
Wat is de beste zorgverzekering in 2025?
Wat de beste zorgverzekering voor jou is, is afhankelijk van jouw persoonlijke zorgbehoefte. Er wordt verwacht dat VinkVink, VGZbewuzt en UnitedConsumers het meeste worden gekozen dankzij de ruime zorgkeuze en de lage premie. [1]
Wat is de gemiddelde premie in 2025?
In 2025 is de gemiddelde maandelijkse zorgpremie 158 euro. In 2024 was dit nog 146 euro. De premies zijn dus flink gestegen. [2]
Wat is de goedkoopste zorgverzekering 2025?
De goedkoopste zorgverzekering voor 2025 is van VGZbewuzt Basis en Univé Zorg Select voor 129,90 euro per maand met een eigen risico van 885 euro. Bij een eigen risico van 385 euro is de verzekering van VinkVink het goedkoopst met een maandelijkse premie van 141,40 euro.
Bronnen:
[1] https://www.zorgkiezer.nl/zorgverzekering
[2] https://www.zorgwijzer.nl/zorgpremie