Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw ik genoeg pensioen op?

De meeste mensen die in Nederland gewoond en gewerkt hebben, krijgen vanaf de pensioenleeftijd AOW. Als je in loondienst bent, bouw je naast de AOW waarschijnlijk ook werknemerspensioen op. Daarnaast heb je zelf misschien al wat opzij gezet of bepaalde regelingen getroffen. Maar hoe weet je nu of je na je pensioen genoeg inkomen hebt om de dingen die je graag wil (blijven) doen, te doen? We zetten de belangrijkste kosten waar je rekening mee moet houden op een rijtje.

Pensioengegevens

Stap 1 is je pensioengegevens in kaart brengen. Zorg dat je administratie op orde is zodat je je gegevens makkelijk terug kunt vinden. Op de overzichten van pensioenfondsen, banken en verzekeraars kun je bijvoorbeeld vinden hoeveel je jaarlijks of in één keer ontvangt als je met pensioen bent. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je je AOW en pensioenopbouw bekijken.  

Toekomstplannen

Denk vervolgens eens na over je wensen voor na je pensionering en wat de invloed hiervan is op je uitgaven. Heb je specifieke plannen? Bijvoorbeeld een nieuwe (dure) hobby, meer verre reizen maken of veel dagjes weg, in je huidige woning blijven of misschien kleiner gaan wonen? Of je pensioen voldoende is hangt natuurlijk niet alleen af van je inkomsten maar ook van de uitgaven.

Woonlasten

De hypotheek of huur is voor veel mensen de grootste maandelijkse uitgavenpost. Daarom is het aan te raden om na te gaan of deze uitgavenpost verandert na je pensionering. Ga, in het geval van een hypotheek, eens na wanneer de hypotheek (gedeeltelijk) is afgelost. Je kunt eerder beginnen met extra aflossen zodat de woonlasten lager zijn zodra je met pensioen bent. Als je woning meer waard is dan je huidige hypotheek kun je de overwaarde gebruiken om je pensioen aan te vullen. Hier adviseren we je graag over.

Daarnaast is het slim om rekening te houden met stijgende energiekosten. Want als je meer thuis bent zul je meer gebruik maken van de verwarming, water en licht.

Zorgkosten

Wanneer je ouder wordt heb je meer kans op het maken van zorgkosten. Met een goede zorgverzekering worden de meeste zorgkosten vergoed. Kijk dus na of je alle nodige dekkingen hebt, ook met het oog op de toekomst.

Voor lage inkomens is er in veel gemeenten een gemeentepolis beschikbaar. Met zo’n collectieve zorgverzekering krijg je korting op de premie. Ook zijn er pensioenfondsen die een collectieve zorgverzekering speciaal voor gepensioneerden aanbieden. Wanneer je inkomsten na je pensioen sterk achteruit gaan is dit een interessante optie om te overwegen. Let er wel op dat het hierbij soms verplicht is om aanvullende verzekeringen af te sluiten, die jij misschien niet nodig hebt. Kijk dus na of de samenstelling van een bepaalde collectieve zorgverzekering bij jou past en vergelijk de kosten met andere zorgverzekeringen of de korting wel de moeite waard is.

Tekort, wat nu?

Extra geld opzij zetten is niet altijd nodig. Als je weet dat je inkomsten na je pensionering voldoende zijn om je verwachte maandelijkse uitgaven te betalen, is het niet nodig iets extra’s apart te zetten. Maar verwacht je wel een tekort te krijgen, of wil je eerder stoppen met werken, dan zijn er manieren om je pensioen zelf aan te vullen. Bijvoorbeeld met eigen spaargeld, beleggen of via een lijfrenteverzekering of banksparen. Misschien heb je ook nog zin om door te werken. Dat mag gewoon naast je AOW.  

Advies over je pensioen

Hulp nodig om te bepalen of je voldoende pensioen opbouwt of advies over hoe je je pensioen kunt aanvullen? Of vraag je je af wat de invloed van eventuele veranderende pensioenregels zijn op jouw pensioen? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.

Vrijblijvende afspraak maken