Overslaan en naar de inhoud gaan

De waarde van je inboedel berekenen

Je hebt een woonverzekering en gaat er dan vanuit dat je goed verzekerd bent bij brand, diefstal of andere schade. Maar is dat ook zo? Het is belangrijk regelmatig te controleren of je inderdaad goed verzekerd bent.

Opstal- of inboedelverzekering?

Een woonverzekering of woonhuisverzekering bestaat uit twee onderdelen: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. De opstalverzekering betreft alles wat vast zit en wat je bijvoorbeeld bij een verhuizing niet mee kunt nemen. Denk hierbij aan sanitair, een schuur of de trap. De inboedelverzekering betreft alle niet-vaste onderdelen van je huis die je bij een verhuizing wel mee kunt nemen, zoals meubilair, lampen en kunst.

Dekking inboedelverzekering

De meeste inboedelverzekeringen dekken in ieder geval schade door brand, diefstal, storm / omgevallen bomen, lekkage en blikseminslag. Hoe uitgebreider je inboedelverzekering, hoe meer er wordt vergoed.

Bij een inboedelverzekering kun je kiezen uit twee soorten dekking: extra uitgebreid en allrisk. De extra uitgebreide dekking vergoed alleen schades die in de polisvoorwaarden beschreven zijn. De allrisk dekking dekt in principe alles, waaronder ook schade door eigen schuld, op specifieke uitzonderingen na. Deze kun je in de polisvoorwaarden vinden.

Voorkom onderverzekering

Wanneer heb je je verzekering afgesloten? Heb je sindsdien verbouwd of andere aanpassingen in huis gedaan? Of nieuwe spullen aangeschaft? Zo ja, dan is de waarde van je woning en/of inboedel mogelijk gestegen en kan het zijn dat je onderverzekerd bent. In geval van schade krijg je dan maar een deel vergoed.

De waarde van je inboedel berekenen

Het berekenen van de waarde van je inboedel is niet eenvoudig. Bijvoorbeeld als het om spullen gaat die al een paar jaar oud zijn. Het is ook makkelijk om spullen te vergeten. Op internet zijn diverse inventarisatielijsten te vinden die je als uitgangspunt kunt gebruiken. Daarnaast heeft het Verbond van Verzekeraars een inboedelwaardemeter opgesteld.

Door middel van een puntensysteem bereken je de waarde van je inboedel. Download de inboedelwaardemeter. Twijfel je nog steeds of je goed verzekerd bent? Neem gerust contact met ons op.