Overslaan en naar de inhoud gaan

Een huis gekocht? Deze verzekeringen heb je nodig voor een koophuis

Heb je voor het eerst een huis gekocht? Gefeliciteerd! Wanneer je gaat verhuizen zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Je bent waarschijnlijk al druk bezig met fantaseren over de inrichting (dat snappen we heel goed), maar om er zeker van te zijn dat jouw woning goed beschermd is, zul je een aantal verzekeringen moeten afsluiten. Maar welke verzekeringen voor een koophuis zijn verplicht? En welke zijn handig om te hebben? 

Hieronder vind je een handig overzicht van verzekeringen die je nodig hebt voor een koophuis.  

Verplichte verzekeringen voor een koophuis

Wanneer je een woning koopt, stellen de meeste hypotheekverstrekkers een aantal verzekeringen verplicht. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat je huis en je hypotheek goed beschermd zijn. 

Opstalverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een opstalverzekering verplicht. Dit wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Wanneer je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd tegen schade, zoals brand, inbraak en storm. Alleen de woning is verzekerd en dus niet de inboedel.  Wel zijn de badkamer en keuken meeverzekerd. 

Deze verzekering is verplicht omdat het de bank zekerheid geeft dat het huis opnieuw kan worden opgebouwd als er iets gebeurd. De kosten van een opstalverzekering hangen af van de waarde van jouw koophuis. 

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is bij een aantal hypotheekverstrekkers verplicht gesteld. Deze verzekering zorgt ervoor dat er na jouw overlijden een bedrag wordt uitgekeerd aan nabestaanden.

Deze verzekering is niet altijd verplicht, maar het is zeker wel iets om over na te denken wanneer jij samen met jouw partner een huis koopt. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt er namelijk voor dat jouw partner en eventuele kinderen na jouw overlijden niet in financiële problemen komen.  Van het geld dat wordt uitgekeerd kunnen zij bijvoorbeeld de hypotheek betalen. 

Is deze verzekering verplicht gesteld door de verstrekker van jouw hypotheek? Dan wordt het geld dat wordt uitgekeerd meestal direct naar de verstrekker overgemaakt. 

Deze koophuis verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig om te hebben

Enkel de opstalverzekering en de overlijdensrisicoverzekering zijn (soms) verplicht. Maar er zijn ook een aantal verzekeringen voor een koophuis die handig zijn om te hebben.

Inboedelverzekering

Met de opstalverzekering is jouw woning beschermd tegen schade, maar jouw inboedel niet. Met een inboedelverzekering verzeker je al jouw spullen en meubels die in het huis staan. Breekt er bijvoorbeeld brand uit? Dan worden je spullen verzekerd. 

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar toch sluiten de meeste woningeigenaren deze verzekering af. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Aansprakelijkheidsverzekering

Maak je per ongeluk iets stuk van een ander? Dan wordt deze schade gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Dus veroorzaak je bijvoorbeeld een kras op de auto van de buren? Of maken je kinderen per ongeluk een ruit van iemand in de buurt kapot? Dan betaal je dit niet zelf. Ook ben je verzekerd voor de schade die door jouw bezittingen worden veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dakpan die van het dak waait. 

Woonlastenverzekering

Raak je arbeidsongeschikt of werkloos? Dan dekt de woonlastenverzekering (een gedeelte van) jouw woonlasten. Zo kun jij je hypotheek blijven betalen en raak je jouw woning niet kwijt. Arbeidsongeschiktheid kan ook worden gedekt door jouw werkgever. Kijk hier dus eerst naar voordat je deze verzekering afsluit.

Rechtsbijstandverzekering

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Toch bestaat er een mogelijkheid dat jij in een geschil terecht komt met jouw nieuwe buren. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit, ben je verzekerd voor juridische hulp. Dus mocht jij een meningsverschil hebben met bijvoorbeeld jouw buren of een aannemer, dan wordt dit (voor een gedeelte) vergoed. 

Hoe zit het met een huurwoning?

Ga je verhuizen naar een huurwoning? Dan werkt het net even anders met de verzekeringen. De verhuurder of huisbaas is namelijk verantwoordelijk voor het pand. Je hoeft dus geen opstalverzekering af te sluiten, maar een inboedelverzekering blijft wel handig. Ook de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering zijn goede keuzes. 

Wildschut Verzekeringen helpt bij het afsluiten van koophuis verzekeringen

Wil je meer weten over de verzekeringen voor een koophuis? Of heb je hulp nodig bij het afsluiten van verzekeringen? Je kunt helemaal zelf kiezen bij welke verzekeraars je bijvoorbeeld de inboedelverzekering en woonlastenverzekering afsluit. Wil je alles liever in één keer regelen? Hier helpen de adviseurs van Wildschut Verzekeringen je graag bij. Neem gerust contact op met een van onze verzekeringsadviseurs.

Ben je op zoek naar hypotheekadvies? Ook daar helpen wij je mee!


Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/starter/eigen-huis-verzekeringen
https://weblog.independer.nl/hypotheken/een-huis-kopen-welke-verzekeringen-moet-je-afsluiten/