Overslaan en naar de inhoud gaan

Een natuurramp op je vakantiebestemming, welke kosten kun je verhalen op je verzekering?

Bosbranden, een aardbeving, noodweer. Allerlei gebeurtenissen die deze zomer in populaire vakantiegebieden voorkomen. Hierbij moeten telkens veel toeristen geëvacueerd worden. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles maar zo is je vakantie wel verpest. Je moet eerder naar huis of naar een andere accommodatie. Of misschien gebeurde dit voor je vertrek en besluit je om niet meer te gaan. Wat wordt er in geval van een natuurramp vergoed door je reis- of annuleringsverzekering?  

Reis- of annuleringsverzekering

Ten eerste maken we even het verschil duidelijk tussen een reis- en een annuleringsverzekering. In het kort is de annuleringsverzekering voor financiële schade vóórdat je op reis gaat. De reisverzekering dekt schade die je oploopt tijdens je vakantie. Het belangrijkste dat een reisverzekering dekt zijn de kosten voor hulpverlening en noodsituaties. Verder kun je denken aan diefstal of door jou zelf veroorzaakte schade.     

Naast een reisverzekering is het ook verstandig een annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je maakt als een geplande reis niet door kan gaan door bijzondere persoonlijke omstandigheden. Onder de annuleringsverzekering vallen ook de kosten die je maakt door vertraging of het onverwachts moeten onderbreken van een reis. Horen onverwachte natuuromstandigheden hier ook bij?

Er zijn een aantal mogelijkheden.

Vervangend verblijf

Word je geëvacueerd? Vanuit de reisverzekering heb je recht op vergoeding van het vervangend verblijf. Neem hiervoor contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Indien je nog op vakantie moet gaan valt dit niet onder de reisverzekering. Hiervoor heb je een annuleringsverzekering nodig die dit dekt. 

Eerder naar huis

Vindt er een natuurramp plaats tijdens je vakantie dan kun je je reisverzekering aanspreken. Wil je eerder naar huis neem dan contact op met je touroperator. Deze is verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Als je op eigen gelegenheid naar je vakantiebestemming bent gereisd kun je contact op nemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Daar kunnen ze je verder helpen.
Is de terugreis door de omstandigheden niet (meteen) mogelijk dan heb je recht op vergoeding van de kosten die gemaakt worden voor een langere verblijfsduur of extra kosten voor vervoer.

Geboekt verblijf niet meer beschikbaar

Is het vakantieverblijf dat je had geboekt niet meer beschikbaar door de omstandigheden? Vanuit je annuleringsverzekering worden de annuleringskosten vergoed. Boek je een vervangend verblijf dan mogen de kosten voor het nieuwe verblijf niet hoger zijn dan het verblijf dat je in eerste instantie geboekt had.

Je wil zelf liever niet meer gaan

Is het nog wel mogelijk, en ondertussen ook veilig, om naar je geboekte bestemming te gaan maar wil je zelf niet meer? Dat valt meestal niet onder de standaard annuleringsverzekering. Kijk dit even na in je polisvoorwaarden. Je kunt dit wel apart verzekeren met een speciale dekking. 

Is een negatief reisadvies gedekt op mijn annuleringsverzekering?

Als je een vakantie wil annuleren omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft afgegeven voor de bestemming dan is dit niet vanzelfsprekend gedekt op je annuleringsverzekering. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is namelijk alleen een advies. De calamiteitencommissie bepaalt, met de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in overweging nemend, of een calamiteit wordt aangemerkt als een uitkeringsvatbare situatie. Dit oordeel bepaalt of de annuleringskosten verhaald kunnen worden op de verzekering. 

Sluit je annuleringsverzekering op tijd af

Ga je op vakantie? Sluit je annuleringsverzekering dan wel op tijd af. Dit moet binnen 7 dagen gebeuren nadat je geboekt hebt. Anders geldt de annuleringsverzekering niet voor de al eerder geboekte reis. Een reisverzekering kun je wel elk moment afsluiten.