Overslaan en naar de inhoud gaan

Goed verzekerd de zon tegemoet rijden met de motor

Wat is fijner dan nooit meer in de file te hoeven staan, overal naar toe te kunnen, waar en wanneer je maar wilt? Motorrijders ervaren deze vrijheid als een groot geluk. Maar voor je zover bent moet je natuurlijk eerst zorgen voor de juiste verzekering.

Het is verstandig om eerst na te gaan hoe vaak je wilt rijden, hoe ver je wilt rijden en wat je precies gedekt wilt hebben. In dit artikel vertellen we je wat meer over de verschillende soorten verzekeringen en waar je verder rekening mee moet houden. Mocht je het na deze tips nog steeds lastig vinden om de juiste motorverzekering te vinden, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We nemen dan samen met jou je wensen door en geven advies op maat.

Dekking

Je kunt kiezen uit drie soorten verzekeringen:

  • De WA-verzekering voor motoren
    De WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is een verplichte verzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat de schade die je toebrengt aan andere voertuigen of spullen volledig gedekt is.
  • Beperkte cascoverzekering voor motoren
    Dit is een aanvullende verzekering. De dekking verschilt per verzekeraar, maar over het algemeen ben je met een beperkt cascopolis ook verzekerd voor brand, ontploffing, diefstal, oplichting, joyriding, aanrijding met dieren en voor natuurschade. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade aan accessoires, zoals je motorkleding of helm, mits deze schade is ontstaan door het motorrijden.
  • Allrisk motorverzekering
    Deze verzekering verzekert alle schade die gemaakt is door of tijdens het motorrijden. Naast de schade die bij een beperkte cascoverzekering is gedekt betekent dit dat ook schade door vandalisme en schade door eigen schuld wordt vergoed.

Let op: je bent niet verzekerd als de schade ontstaat tijdens races, als je rijdt zonder rijbewijs of als je rijdt onder invloed van drugs of alcohol.

De hoogte van je premie

Hoeveel je precies betaalt voor je verzekering kan naast de dekking ook nog van andere factoren afhankelijk zijn. Schadevrije jaren Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je schadevrije jaren van meerdere voertuigen aan elkaar te koppelen. Dit zou kunnen schelen op de maandelijkse premie.

Leeftijd van de motor

Als de motor ouder wordt, zal de waarde dalen. Zo loont het om te kijken hoe oud je motor precies is en wat de dagwaarde is.

Cilinderinhoud

De hoogte van de cilinderinhoud heeft invloed op de prijs van je premie. Zo betaal je meer per maand als je een grotere cilinderinhoud hebt.

Winterstop

In de winter kan motorrijden gevaarlijk en minder leuk zijn. Bedenk daarom of je je verzekering het hele jaar door nodig hebt. Sommige verzekeraars bieden een winterstop aan, een soort pauze van je verzekering. Dit kan interessant zijn. Ook is het mogelijk om bij de RDW je motor te schorsen als je een half jaar niet rijdt. Dan hoef je gedurende die periode ook geen wegenbelasting te betalen.

Vergelijk motorverzekeringen

Vergelijk altijd verschillende verzekeringen om te kijken welke het beste bij je past. Kijk hierbij niet alleen naar de maandelijkse premie, maar juist naar de voorwaarden en bijvoorbeeld de hoogte van het eigen risico.

Bereken je premie zelf online.