Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe ben je verzekerd tegen schade door noodweer?

We hebben steeds vaker te maken met extreem weer. Na een hete zomerdag volgt vaak een zomerstorm. Ook in de herfst en winter komen harde stormen steeds vaker voor. Storm, heftige onweersbuien, stortbuien of hagel kunnen diverse schades aanrichten. Welke verzekering vergoed schade door noodweer?

Schade aan je woning

Bij schade aan je woning door bijvoorbeeld een omgewaaide boom of dakpannen die van het dak zijn gewaaid kun je aanspraak maken op de opstalverzekering. Voor stormschade geldt wel dat de windkracht 7 of hoger moet zijn geweest. Ook de schade die een afgewaaide dakpan bij de buren aanricht wordt door de opstalverzekering vergoed.

Schade aan je inboedel

Schade aan spullen in je huis, en ook bomen of planten in je tuin, door bijvoorbeeld storm, blikseminslag of wateroverlast door hevige regenval kun je verzekeren via de inboedelverzekering.

Schade aan je auto

Hagel is funest voor je auto als je geen carport of garage hebt. Het uitdeuken van je autodak loopt hoog op in kosten. Met een WA verzekering met beperkt of volledig casco is dit verzekerd. Dit geldt ook wanneer een tak je auto beschadigd of zelfs een hele boom op je auto valt. Met alleen de verplichte WA dekking draai je zelf voor de kosten op.

Let er wel op dat een claim voor hagel- of andere stormschade ten koste kan gaan van je schadevrije jaren. Na de schadeclaim wordt je premie daardoor hoger. Controleer dit bij je verzekeraar of via je adviseur. Indien dat het geval is kunnen jullie berekenen of het misschien voordeliger is de schade zelf te betalen.

Overstromingsschade

Wanneer een rivier door hevige neerslag buiten haar oevers treedt of een dijk al het water niet meer tegen kan houden kan je huis of kelder onder water lopen. Overstromingsschade is echter een verhaal apart. Omdat deze schade zo hoog in kosten kan oplopen wordt deze niet gedekt door een opstal- of inboedelverzekering. Je hebt hier een aparte verzekering voor nodig. Maar dit is niet goedkoop en er is zelfs maar één verzekeraar die dit aanbiedt (Neerlandse). Bij overstromingsschade krijg je wel een tegemoetkoming in de kosten van de overheid. Maar hier is geen vast bedrag voor vastgesteld. Als slachtoffer heb je dus weinig zekerheid. Het Verbond van Verzekeraars pleit voor een speciale verzekering of meeverzekering bij de opstalverzekering omdat overstromingen door klimaatverandering steeds vaker voor kunnen komen, maar hier is het kabinet vooralsnog geen voorstander van.

Wat te doen bij schade door noodweer

Meld de schade direct bij je verzekeraar. Dit kan ook gewoon ’s nachts, verzekeraars hebben een 24-uurs alarmcentrale. Maak ook meteen foto’s van de schade en bijvoorbeeld van de grootte van hagelstenen. Deze foto’s dien je samen met het schadeformulier in en helpen de verzekeraar bij het bepalen van de vergoeding. Wacht met het opruimen of zelf herstellen van schade totdat de expert namens je verzekering langs is geweest. Deze moet de schade goed op kunnen nemen. Als je de alarmcentrale belt krijg je wel eventueel advies over noodmaatregelen die je in de tussentijd kunt nemen zodat de schade niet nog groter wordt.

Het uiteindelijke schadeherstel moet in overleg met de verzekering worden uitgevoerd. Op basis van de meting van de schade expert wordt de vergoeding bepaald. Houd hierbij rekening met een eigen risico dat bij de meeste auto- inboedel- en opstalverzekeringen geldt.

Is jouw verzekering noodweer proof? Vraag onze adviseurs om advies en loop samen je verzekeringspakket door ter controle.