Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Ben je nog tevreden met je huidige zorgverzekering? Of wil je toch graag kijken of er een betere (of meer voordelige) optie is? Er zijn een hoop zorgverzekeraars in Nederland; we tellen er nu ongeveer 50. Het grote aanbod maakt het kiezen van de meest passende verzekering niet altijd even makkelijk. Waar moet je nu op letten tijdens het kiezen van een zorgverzekering? Welke sluit het beste bij jouw zorgbehoefte aan? Bepaal samen met ons welke verzekering het beste bij jou past.

Let op: wil je in 2022 nog wisselen van zorgverzekering? Doe dit dan voor 1 januari 2023. Anders ben je te laat.

1. Welke zorg heb je nodig?

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. De inhoud van deze basisverzekering is gelijk bij iedere zorgverzekeraar, maar wel verschillen de premie en de beschikbare zorgverleners. Een verzekeraar sluit contracten met verschillende zorgverleners. Als je zorg nodig hebt, kun je vervolgens naar een van de geselecteerde zorgaanbieders gaan. 

Ga je naar een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft? Dan worden jouw kosten niet volledig vergoedt. Kijk dus altijd of de verzekeraar een akkoord heeft met de zorgverleners waar je het liefste heen gaat. Dit kan bijvoorbeeld een ziekenhuis of kliniek in de buurt zijn. 

Het is ook mogelijk om een restitutiepolis te kiezen. Dan kies je zelf je zorgaanbieder en jouw verzekeraar vergoedt vervolgens de kosten. 

2. Bepaal de hoogte van je eigen risico

In 2023 is het verplichte eigen risico 385 euro. Dit betekent dat je 385 euro zelf betaalt van de zorgkosten die onder jouw eigen risico vallen. Je kunt er echter ook voor kiezen om je eigen risico te verhogen tot een bedrag van 885 euro. Als je dit doet, krijg je korting op je premie en betaal je maandelijks dus minder geld aan jouw verzekeraar. In het algemeen geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. 

Heb je de afgelopen jaren weinig zorg nodig gehad? En verwacht je ook dit jaar weinig tot geen beroep te doen op zorgverleners? Dan kan een hoog eigen risico voordelig zijn. Je bespaart hiermee een hoop geld per maand.

Krijg je toch onverwachts te maken met zorgkosten? Dan moet je de eerste 885 euro (of een ander bedrag) zelf betalen. Houd hier altijd rekening mee. 

3. Aanvullende verzekering of niet?

Vervolgens kijk je naar welke aanvullende verzekeringen je wilt kiezen. Een aanvullende verzekering sluit je af voor zorgkosten die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Voorbeelden hiervan zijn de tandarts, fysiotherapie en brillen of lenzen. Het is mogelijk om een aanvullende verzekering voor extra zorg af te sluiten, maar dit is niet noodzakelijk.

Wanneer je een aanvullende verzekering gaat kiezen, is het verstandig om te letten op het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt. Maar ook kijk je naar eventuele eigen bijdragen. 

Tandartskosten verzekeren: wel of niet?

Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. “Moet ik tandartskosten verzekeren of niet?” Tandartskosten worden helaas niet vergoed door de basisdekking van de zorgverzekering. Wil je dat jouw tandartsbezoeken verzekerd worden? Dan heb je hier een aanvullende verzekering voor nodig. 

Of een tandartsverzekering echt nodig is, hangt van jouw situatie af. Heb je bijvoorbeeld vaak gaatjes of andere problemen met je gebit? Dan kan het voordeliger zijn om een verzekering af te sluiten. Ga je jaarlijks één of twee keer naar de tandarts voor controle? In dit geval ben je goedkoper uit wanneer je de kosten zelf bepaalt en dus geen verzekering hebt. 

4. Besparen op premie door zorgverzekeraars te vergelijken

Ieder jaar in november maken zorgverzekeraar hun polisvoorwaarden en bijbehorende premie voor het komende jaar bekend. Vanaf dit moment kun je diverse verzekeraars met elkaar vergelijken. Zo vind je eenvoudig de verzekering die het beste bij jouw wensen aansluit. En die ook nog betaalbaar is.

Wij hebben een handige tool op onze website waarmee je zorgverzekeringen snel en eenvoudig vergelijkt. Let bij het vergelijken van verzekeraars echter niet alleen op de hoogte van de premie, maar kijk ook naar de service en de beschikbare zorgverleners. 

Vergelijk zorgverzekeringen 2023 met onze handige tool.

Wanneer overstappen?

Wil je graag overstappen? Misschien omdat de premie lager is bij een andere verzekeraar? Dan is het belangrijk dat je dit doet voor 1 januari 2023. Zeg jouw oude zorgverzekering uiterlijk 31 december op en sluit een nieuwe verzekering af voor 1 februari. 

Meld je je voor 1 januari aan bij een andere zorgverzekeraar? Dan hoef je jouw oude verzekering niet op te zeggen. Dit doet de nieuwe verzekeraar namelijk voor jou. 

Wil je graag de zorgverzekering die je nu hebt behouden? Dan hoef je helemaal niks te doen. Wil je toch een ander eigen risico? Of een aanvullende verzekering? Dan regel je dit met jouw zorgverzekeraar. 

Weet je niet welke zorgverzekering je moet kiezen?

Vind je het lastig om de meest geschikte zorgverzekering te kiezen? Of heb je vragen over de beschikbare zorgverleners of iets anders? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag advies en helpen bij het vinden van een verzekering die bij jou past. En die ook nog eens betaalbaar is. Bel 030 - 293 48 47 of maak direct een afspraak met een van onze adviseurs!


Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/kiezen
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/overstappen-zorgverzekeraar
https://weblog.independer.nl/zorgverzekeringen/tandartskosten-verzekeren-wel-of-geen-goed-idee/