Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwbouwwoning gekocht? Deze verzekeringen moet je afsluiten

Overweeg je om een nieuwbouwwoning te kopen? Een nieuwbouwhuis biedt veel voordelen. Je weet zeker dat je woning duurzaam is en ook geniet je van de nieuwste faciliteiten. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering voor een nieuwbouwwoning?

Vaak wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, staat er nog geen fysiek huis. Moet je dan wel al een verzekering afsluiten? En wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor bouwfouten? Deze vragen zijn vast al door je hoofd gegaan. Logisch dat je alles voor het doen van zo’n grote investering wilt weten!

In dit artikel zetten we alle verplichte verzekering voor een nieuwbouwwoning op een rij en vertellen we ook welke verzekeringen slim zijn om te hebben. 

Wanneer een nieuwbouwhuis verzekeren?

Een nieuwbouwwoning verzekeren werkt vrijwel hetzelfde als de verzekering van een al bestaand huis. Je bent pas verantwoordelijk voor de verzekering wanneer je daadwerkelijk de sleutels hebt ontvangen en in het huis kan gaan wonen. Voor deze tijd hoef je dus nog geen verzekering af te sluiten.

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, moet deze in veel gevallen nog gebouwd worden. Het idee van het huis is er, maar je kunt er nog niet in wonen. De palen staan soms nog niet eens in de grond.  Je hoeft daarom geen verzekering af te sluiten als de woning in aanbouw is.

Maar wie is dan verantwoordelijk voor eventuele bouwfouten of schade aan het huis? Dat is het bouwbedrijf. Wanneer de bouw voltooid is, en je de sleuteloverdracht hebt gedaan, ben jij pas verantwoordelijk.

Nog een keer in het kort:

  • Tijdens de bouw hoef je nog niets te verzekeren.
  • Pas na de sleuteloverdracht ben je verplicht om een verzekering af te sluiten.
  • Wel is het verstandig om van tevoren uit te zoeken welke verzekeringen je wilt afsluiten; zo ben je vanaf dag één verzekerd! 

Verplichte verzekeringen voor een nieuwbouwwoning

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor je nieuwbouwwoning kan de geldverstrekker een aantal verzekeringen verplicht stellen. De verzekering die je altijd nodig hebt, is de opstalverzekering.

Opstalverzekering

De opstalverzekering is verplicht bij de aankoop van een nieuwbouwhuis. Deze verzekering dekt schade aan je woning en alles wat eraan vast zit, zoals het dak en de garage, maar ook de keuken en inbouwapparatuur. Deze verzekering sluit je al af voordat je de sleutel hebt. Zo kun je vanaf dag 1 zorgeloos genieten van je nieuwe woning.

Koop je een nieuwbouw appartement? Dan werkt het net even anders. In veel gevallen hoef je dan namelijk geen opstalverzekering af te sluiten. Het gebouw is vaak al verzekerd door de Vereniging van Eigenaren. 

Insolventieverzekering

Als je huis nog gebouwd moet worden, kan het voorkomen dat de hypotheekverstrekker een insolventieverzekering verplicht stelt. Deze verzekering geeft zekerheid dat de woning echt gebouwd wordt en voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Belangrijk om te weten is dat je deze verzekering niet zelf als woningeigenaar afsluit. Dit doet het bouwbedrijf of de aannemer van het huis. Toch is het handig om van tevoren te checken of het bedrijf een insolventieverzekering heeft.

Deze verzekeringen zijn slim om te hebben

Alleen de opstalverzekering is een verplichte verzekering nieuwbouwwoning voor jou als huiseigenaar. Maar er zijn nog een aantal andere verzekeringen die slim zijn om te hebben. 

Inboedelverzekering

Een opstalverzekering dekt enkel schade aan de constructie van je huis, dus niet aan je spullen. Wil je je meubels verzekeren? Kies dan voor een inboedelverzekering. Deze woonverzekering is niet verplicht, maar toch sluit vrijwel iedere woningeigenaar er eentje af. 

Overlijdensrisicoverzekering

Ga je samen met je partner een nieuwbouwwoning kopen? Denk dan goed na over een overlijdensrisicoverzekering. Mocht je ooit komen te overlijden, dan kan het voorkomen dat je partner het huis niet meer kan betalen. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, voorkom je dat je partner in financiële problemen komt na jouw overlijden en in het huis kan blijven wonen.

Aansprakelijkheidsverzekering 

Heb je kinderen die graag willen voetballen in de nieuwe tuin? Zoals je vast wel weet, zit een ongeluk in een klein hoekje. De bal kan dus zomaar een keertje terechtkomen op de auto van de buren. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt door jouw bezittingen (of je kinderen tot 14 jaar).

Verzekering nieuwbouwwoning afsluiten?

Je wilt je mooie nieuwbouwhuis natuurlijk goed verzekeren maar je wilt ook weer niet te veel betalen. Wat is nu de juiste dekking? En hoe hoog zal de premie van de verzekering nieuwbouwwoning uitvallen? Onze adviseurs helpen je bij het kiezen van de juiste verzekeringen voor je koophuis. Dan geniet jij straks zorgeloos van je woning!

Bereken hier direct je premie

Veelgestelde vragen

Zijn er speciale verzekeringen voor nieuwbouwwoningen?  Een hypotheekverstrekker kan bij de koop van een nieuwbouwwoning een insolventieverzekering verplicht stellen. Echter, deze verzekering is de verantwoordelijkheid van het bouwbedrijf of de aannemer. Voor jou als woningeigenaar zijn er geen speciale verzekeringen die je hoeft af te sluiten.

Moet ik me verzekeren tegen bouwfouten?  Nee, het bouwbedrijf of de aannemer is verantwoordelijk voor fouten of schade tijdens de bouw van de woning.

Wat kost een opstalverzekering?  De kosten van een opstalverzekering zijn voornamelijk afhankelijk van de herbouwwaarde van de woning. Volgens Vereniging Eigen Huis betaal je gemiddeld € 1,30 per € 1.000 aan verzekerd bedrag. Dus heeft jouw huis een herbouwwaarde van €200.000? Dan betaal je ongeveer 260 euro aan premie per jaar.