Overslaan en naar de inhoud gaan

Overstappen van zorgverzekering; hoe en waarom?

De nieuwe premies en voorwaarden voor de zorgverzekeringen in 2019 zijn bekend. Is jouw polis nog steeds de voordeligste en voldoet hij nog aan alle nodige dekkingen? Tijd om te gaan vergelijken.

Waarom overstappen?

Waarom zou je overstappen als je tevreden bent met je huidige verzekering en een goed gevoel hebt bij je verzekeraar? Dit is een veelgehoorde vraag. Veel mensen blijven uit gemak jarenlang bij dezelfde verzekeraar. Maar elk jaar veranderen de premies van de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen. In 2019 stijgt de zorgpremie gemiddeld genomen met bijna 6%. Voor basisverzekeringen is dit gemiddeld een stijging van 6,22 euro per maand. Ook de voorwaarden worden vaak jaarlijks aangepast. Misschien verandert je eigen zorgbehoefte ook wel. Het kost even wat uitzoekwerk om verzekeringen te vergelijken, maar het levert je uiteindelijk vaak wel een besparing en de best passende verzekering op.

Je hoeft het uitzoekwerk overigens niet zelf te doen, Wildschut Verzekeringen biedt een gratis overstapservice aan!

Wanneer overstappen?

Je kunt tot en met 31 december 2018 wisselen van verzekeraar. Je huidige zorgpolis wordt dan automatisch opgezegd. Weet je al zeker dat je over wilt stappen maar heb je nog wat meer tijd nodig om je keuze te maken? Zorg dan dat je je huidige polis voor 1 januari 2019 opzegt. Dan heb je nog tot 31 januari 2019 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Sluit je in januari een nieuwe polis af, dan gaat die met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 in.

Zeg ook weer niet té snel op. Een verzekeraar waar je een contract hebt mag je niet wegsturen, maar andere verzekeraars kunnen je wel weigeren. Bekijk de acceptatievoorwaarden van je beoogde nieuwe verzekeraar dus voordat je je oude verzekering opzegt.

Restitutie-, natura- of budgetpolis

Wil je graag zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat dan is een restitutiepolis een goede keuze. De premies voor polissen met een vrije zorgkeuze stijgen echter het hardst (6,3%). Budgetpolissen en naturapolissen zijn iets goedkoper maar je hebt hierbij een beperktere keuze in zorgverleners. Deze premies stijgen minder hard (5,0%).

Besparen door hoger eigen risico

Het eigen risico verandert niet. Het verplichte eigen risico blijft 385 euro en zal in ieder geval tot 2021 nog zo blijven omdat dit is vastgelegd voor de regeerperiode van het huidige kabinet.

Je kunt besparen op de zorgpremie door een hoger vrijwillig eigen risico af te sluiten. Het maximum van het eigen risico is 885 euro. Verwacht je het komende jaar geen zorg nodig te hebben en kun je eventuele (onverwachte) kosten zelf betalen, dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om een hoog eigen risico af te sluiten. Je krijgt dan korting op je zorgpremie.

Besparen met een collectieve zorgverzekering

Een andere manier om te besparen is door je aan te sluiten bij een collectiviteit. Dit kan bij bijvoorbeeld je werkgever, vakbond of universiteit. Ook bieden sommige gemeenten in samenwerking met een zorgverzekeraar (meestal een van de grote vier) een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen.

Collectieve zorgverzekeringen zijn vaak wel vrij breed opgezet. Ze moeten natuurlijk een grote groep mensen kunnen voorzien. Hierdoor bevat de polis misschien verzekeringen die je eigenlijk niet nodig hebt, of mis je juist een bepaalde dekking. Kijk dus goed na of de samenstelling van een bepaalde collectieve zorgverzekering bij jou past.

Hulp nodig bij het overstappen?

Besluit je om over te stappen naar een andere zorgverzekering? Maak dan een afspraak voor de gratis overstapservice.