Overslaan en naar de inhoud gaan

Rookmelders verplicht, zo voldoe je aan de wetgeving

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Of je nu een koop- of huurwoning hebt, nieuwbouw of bestaande bouw, op elke verdieping van je woonruimte moet er een rookmelder hangen. 

Wie is verantwoordelijk voor de rookmelder?

In een eigen koopwoning moet je zelf zorgen voor goed werkende rookmelders. Als je een woning huurt, is de verhuurder of woningcorporatie hier verantwoordelijk voor. 

Voor nieuwbouw gold de rookmelderplicht al sinds 2003, maar dat was misschien ook nog niet bij iedereen bekend. Nu wordt de verplichting dus ook doorgevoerd voor bestaande woningen en wordt er veel aandacht aan besteed om iedereen hier bewust van te maken. Zo bestaat er geen twijfel meer of het nou wel of niet moet. Maar los van de verplichting, doe je het natuurlijk vooral voor je eigen veiligheid. 

Invloed op je woonverzekering?  

Verzekeraars stimuleren het zoveel mogelijk om op tijd een rookmelder aan te schaffen. Bijvoorbeeld met acties waarbij ze korting aanbieden op de aanschaf. Maar het wel of niet hebben van een rookmelder heeft op dit moment geen invloed op de premie van je woonverzekering of het uitkeringsbedrag bij schade. Elke verzekeraar kan dit echter zelf bepalen, dus dit zou in de toekomst nog kunnen wijzigen.

Wordt er gecontroleerd op het hebben van een rookmelder?

Je hangt de rookmelders op voor je eigen veiligheid en die van medebewoners. Het grootste aantal slachtoffers bij brand valt namelijk door het inademen van rook. Het ophangen van de rookmelder doe je dus niet vanwege de wil van de overheid, brandweer of verzekeraar, maar voor jezelf. In theorie zijn de gemeenten wel verantwoordelijk voor de handhaving maar in de praktijk is dit moeilijk uitvoerbaar.

Waar op letten bij een rookmelder?

Kijk bij de aanschaf van je rookmelder of deze het Europese keurmerk EN 14604 heeft. Dan weet je zeker dat hij voldoet aan alle verplichte kwaliteitseisen.

Er zijn typen rookmelders waarin elk jaar nieuwe batterijen geplaatst moeten worden, maar ook rookmelders met batterijen die bijvoorbeeld 10 jaar mee gaan. Deze zullen iets duurder zijn, maar zijn op de lange termijn duurzamer. Welk type je kiest maakt niet uit, zolang hij het Europese keurmerk maar heeft.

Ook de plek waar je de rookmelder ophangt is belangrijk. Sowieso moet er op elke verdieping minimaal één rookmelder hangen, aan het plafond en minimaal 50 centimeter van de muur of uit een hoek. Hier wordt de opstijgende rook het beste gedetecteerd. De hal en overloop zijn de meest voor de hand liggende plekken voor de rookmelder, omdat dit vluchtroutes zijn. Maar ook de slaapkamer is aan te raden en ruimten waar brand kan ontstaan, zoals bij de wasmachine.

Onderhoud rookmelder

Als de rookmelder hangt is regelmatig onderhoud ook belangrijk. Houd de rookmelder stofvrij zodat hij goed blijft functioneren. Ga er bijvoorbeeld elke maand een keer met de stofzuiger over en test hem maandelijks met de testknop. 

Vervang de batterijen voordat ze helemaal leeg zijn. Zet hier bijvoorbeeld een vaste dag voor in de agenda. Kijk ook op de verpakking wat de levensduur van de rookmelder is. Je kunt wel de batterijen blijven vervangen, maar de rookdetectie van de rookmelder zelf neemt ook af dus op een gegeven moment is de rookmelder geheel aan vervanging toe.  

Meer weten over de toepassing van rookmelders in jouw woning? Op de website rookmelders.nl kun je de rookmelderwijzer invullen voor een persoonlijk advies.