Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwonen? Deze verzekeringen heb je nodig

Het is tijd voor de volgende stap: jullie gaan samenwonen! Hoewel je het liefst alleen maar met leuke dingen bezig zou zijn, zoals het uitzoeken van nieuwe meubels, komen er ook praktische zaken bij kijken. Want hoe zit het eigenlijk met samenwonen en verzekeringen?

  • Zijn er bepaalde verzekeringen verplicht? 
  • Hoe voorkom je dubbele dekkingen? 
  • En hoe zit het eigenlijk als je niet als stel samenwoont, maar als vrienden?

We snappen dat je veel vragen hebt. Onze adviseurs beantwoorden ze graag. 

Verzekering aanpassen of nieuwe afsluiten?

Welke verzekeringen je precies op moet zeggen en nieuw af moet sluiten, hangt volledig af van de situatie. Als jullie beiden vanuit het ouderlijk huis vertrekken, hebben jullie waarschijnlijk geen verzekeringen lopen, naast een zorgverzekering uiteraard. Deze zullen jullie dus nieuw moeten afsluiten.

Hebben jullie beide, of slechts een van jullie, al een huis? Dan lopen er al verzekeringen. Moet je deze nu opzeggen? Dit hoeft niet. Je zou ook de gezinssamenstelling van je bestaande verzekeringen kunnen aanpassen. Dit is vooral handig als jullie samen gaan wonen in een woning die al van een van jullie is.

Verhuizen jullie naar een nieuwe woning? Omdat er dan veel verandert, denk aan een verdubbeling van de inboedel en een andere waarde van het huis, kan het voordeliger zijn om nieuwe verzekeringen af te sluiten. 

Samenwonen in een huurhuis

Welke samenwonen verzekeringen noodzakelijk zijn, hangt af van het soort woning waarin jullie gaan leven. Gaat het om een huurhuis? Dan zijn er geen verplichte verzekeringen. Dit geldt ook als je samenwoont met je vrienden in bijvoorbeeld een studentenwoning. Toch kan het wel handig zijn om je te verdiepen in een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je alle meubels en spullen in huis tegen diefstal, brand en waterschade. Ook de spullen in je schuur en tuin zijn direct meeverzekerd.

Je hebt maar één inboedelverzekering nodig per huishouden. Hadden jij en je partner hiervoor allebei een inboedelverzekering? Dan kunnen jullie die het beste opzeggen en samen één nieuwe afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Maakt een van jullie per ongeluk iets stuk in het huis van een vriend? Dan wordt de schade hiervoor vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering. Ook hierbij geldt dat slechts één verzekering voldoende is voor een vergoeding, mits de gezinssamenstelling is veranderd.

Samenwonen in een koophuis

Gaan jullie samenwonen in een koophuis? De bank die jullie een hypotheek verstrekt, stelt een opstalverzekering verplicht. En ook wordt een inboedelverzekering sterk aangeraden.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering wordt ook wel een woonverzekering genoemd. Deze verzekering vergoedt de schade aan het huis, de garage of schuur. Het gaat dus niet om de inboedel, maar om alles wat aan de woning vastzit. Denk bijvoorbeeld aan de dakgoten of de schoorsteen.

Overlijdensrisicoverzekering

Ook nadenken over je overlijden hoort bij samenwonen. Hypotheekverstrekkers verplichten het niet meer om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, maar in veel gevallen is dit wel verstandig zodat de nabestaande niet met een (te) hoge last achterblijft.

Voorkom dubbele verzekeringen

De meeste verzekeringen sluit je af per huishouden. Het is dus niet nodig om tweemaal een inboedelverzekering af te sluiten voor dezelfde inboedel. Daarom is het goed om van tevoren te kijken of jullie dubbele verzekeringen hebben. Is dit het geval? Dan kunnen jullie beter voor één verzekering kiezen die het beste aansluit bij jullie situatie.

Vergeet niet om de gezinssamenstelling te wijzigen bij de verzekeringen. Alleen zo zijn jullie beiden verzekerd. Houd er rekening mee dat de premie dan wel hoger wordt, maar alsnog goedkoper dan twee losse verzekeringen.

Verzekeringen die slim zijn om te checken

Hierboven hebben we de samenwonen verzekeringen genoemd die nodig zijn bij een huurhuis en koopwoning. Er zijn echter nog meer verzekeringen die handig zijn om te hebben. Dus als je toch bezig bent, kijk dan ook direct of je de volgende verzekeringen wilt afsluiten of wijzigen.

  • Rechtsbijstandsverzekering
    Een rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij juridische geschillen, zoals een burenruzie. Deze verzekering sluit je af per huishouden.
  • Reisverzekering
    Jullie hebben aan één doorlopende reisverzekering genoeg. Verander de gezinssamenstelling en profiteer van een lagere premie.
  • Autoverzekering
    Hebben jullie beiden een auto? Dan kan het goedkoper zijn om de autoverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Zo profiteer je van no-claimkorting voor allebei de auto’s.

Advies over samenwonen en verzekeringen?

Er verandert best veel met je verzekeringen als je gaat samenwonen, maar dit is niet het enige. Ook zul je nog van alles moeten regelen met de hypotheek of het huurcontract, het openen van gezamenlijke rekeningen en nadenken over een partnerpensioen.

Heb je behoefte aan advies over samenwonen en verzekeringen? Of ben je benieuwd hoe je de hypotheek kunt regelen als je bij je partner intrekt? Onze adviseurs geven hypotheekadvies en helpen bij het afsluiten van de benodigde verzekeringen. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan. Bel 0492 – 349988 of maak direct een vrijblijvende afspraak voor onafhankelijk advies.

Veel gestelde vragen over samenwonen en verzekeringen

Is het voordeliger om samen te verzekeren?

De meeste verzekeringen, zoals een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering, kun je per huishouden afsluiten. Dit betekent dat jullie niet allebei apart een verzekering hoeven af te sluiten. Een van jullie doet dit en verandert zijn of haar gezinssamenstelling. Hierdoor wordt de premie wel hoger, maar dit is voordeliger dan twee losse verzekeringen.

Kan ik mijn partner meeverzekeren bij mijn verzekeraar?

In Nederland sluit je individueel een zorgverzekering af. Het is wel mogelijk om deze onder dezelfde polis te zetten. Echter, dit is vaak niet voordeliger en je krijgt ook geen korting als je dit doet. Daarom is het vaak beter om twee losse zorgverzekeringen af te sluiten.

Kan ik een inboedelverzekering afsluiten als we als vrienden samenwonen?

Ja, ook als je met vrienden woont en allemaal op hetzelfde adres staat ingeschreven, kunnen jullie gezamenlijk een inboedelverzekering afsluiten.