Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade door je huisdier: waar ben je voor verzekerd?

Voor veel mensen brengen huisdieren veel gezelligheid met zich mee en genieten hier ontzettend van. Een echte toevoeging aan je gezin. Maar net zoals de andere gezinsleden, kunnen huisdieren schade aan andere toebrengen. We accepteren dit binnenshuis vaak met liefde. Maar het kan voorkomen dat je hond een andere hond bijt of je kat een glas water met zijn staart omzwiept die over de laptop van je bezoek gaat. Volgens de wet ben jij als bezitter van het huisdier aansprakelijk voor deze schade.  

Aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren 

Dieren die je voor je hobby houdt, zijn bij ons meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering, maar hoe zit dit precies? Je bent niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor af te sluiten, maar het is wel aan te raden om af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die door jouzelf of door je huisdier worden veroorzaakt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.  

Jouw huisdier, jouw verantwoordelijkheid 

De schade die je huisdier aan kan richten kan verschillende kanten opgaan. Zo kan je hond een andere hond bijten en jij bent als eigenaar verantwoordelijk voor de schade. Denk hierbij aan de medische kosten, maar je huisdier kan ook iets beschadigen in de tuin van de buren. Zo kan je huisdier bijvoorbeeld ergens tegenaan plassen en de ammoniak uit de urine voor vervelende plekken zorgen. De kosten voor beschadigde eigendommen zijn ook jouw verantwoordelijkheid.  

Speciale huisdierenclausule 

Het is belangrijk om na te gaan of bij jouw verzekeraar bovenstaande gevallen worden vergoed. Dit is niet overal, soms maakt een verzekeraar gebruik van een speciale huisdierenclausule, dit houdt in dat in de meeste gevallen schade die veroorzaakt wordt door jouw huisdier niet wordt vergoed. Bij ons zijn de dieren die je als hobby als huisdier houdt meeverzekerd als je een aansprakelijkheidsverzekering bij ons hebt.  

Niet verantwoordelijk voor de schade 

In sommige situaties kan de eigenaar van het huisdier niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade, met name als er sprake is van overmacht. Als een huisdier ontsnapt en schade aanricht, is de eigenaar niet verantwoordelijk voor de schade. En wat als je huisdier in huis schade aanricht? Als hij liever de bank pakt dan de mooie krabpaal of je tafelpoot aanziet als mooi bot? Krijg je schade binnenshuis door een (huis)dier dat zonder jouw toestemming binnen is gekomen? Dan wordt deze schade sowieso wel vergoed. 

Schade in huis 

Schades aan losse spullen in huis worden vergoed vanuit de inboedelverzekering. Afhankelijk van welk soort verzekering je hebt, wordt schade in huis door een huisdier niet altijd vergoed. Als je je inboedelverzekering uitbreidt met een allrisk dekking, is vrijwel alle schade aan je inboedel verzekerd, ook als de schade door eigen toedoen ontstaan is. Meer weten? Neem contact op met één van onze adviseurs.  

Opstalverzerkering voor de schade 

Heb je schade aan bijvoorbeeld je schuur omdat je huisdier achter een bal aanging? Dan valt dit niet onder je inboedelverzekering, maar onder de opstalverzekering. Onder opstal vallen de zaken die te maken hebben die aan je huis vastzitten.  

Geen onverwachte kosten 

Wij adviseren dus om goed te kijken naar de mogelijkheden voor jouw verzekering als je huisdieren hebt. Glipt je kat stiekem binnen bij de buren en zet hij zijn nagels in de bank van de buurman? Of wordt je hond enthousiast en springt hij tegen iemand op en veroorzaakt hij hierbij schade? Deze kosten zijn voor jou als eigenaar. Er wordt gekeken naar materiële en letselschade. Gebeurt de schade in huis, dan wordt dit in sommige gevallen gedekt door een inboedelverzekering en alles wat aan je huis vastzit door de opstalverzekering. Als je je hier even goed in verdiept kun je in iedere situatie met alle liefde genieten van jouw huisdier.