Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhuizen, wat moet ik allemaal regelen voor mijn verzekering?

Bij een verhuizing moet je veel regelen. Spullen inpakken, heb je wel genoeg verhuisdozen? Alles van het oude naar het nieuwe huis verplaatsen, de muren nog schilderen, een nieuwe vloer leggen. Je bent er wel even mee bezig. Je denkt als eerste aan alle praktische zaken. Maar vergeet tijdens al deze werkzaamheden ook het papierwerk niet. Zorg dat je verzekeringen up-to-date zijn om vervelende situaties te voorkomen. We zetten even voor je op een rijtje wat je allemaal moet doorgeven of wijzigen bij een verhuizing.

Inboedel- en opstalverzekering 

Je inboedel- en opstalverzekering zijn gekoppeld aan je adres. Als je je nieuwe adres niet doorgeeft bij je verzekeraar dan ben je op je nieuwe adres dus niet verzekerd. Zeker wanneer je in het begin nog bezig bent met klussen is de kans groter dat er iets mis gaat en je aanspraak moet maken op deze verzekeringen. Boor je per ongeluk door een leiding met waterschade tot gevolg? Stoot je een dure designlamp van het plafond? Allemaal gevallen die onder je inboedel- en opstalverzekering vallen. Zorg dus dat je op tijd je adreswijziging doorgeeft. 

Heb ik een inboedel- én opstalverzekering nodig?

Niet iedereen heeft allebei de verzekeringen nodig. Een inboedelverzekering is voor iedereen handig. Tijdens het vervoeren van je spullen tijdens een verhuizing is de dekking van je inboedelverzekering echter vaak beperkt. Kijk hiervoor je polisvoorwaarden na. Het is waarschijnlijk verstandig een ‘buiten de deur’ verzekering voor je spullen af te sluiten. Als er dan iets mis gaat met je spullen ben je daar voor verzekerd. Let er verder op dat voor mobiele apparaten vaak een aparte verzekering nodig is. Maak je gebruik van een professioneel verhuisbedrijf dan zijn zij aansprakelijk. 

De noodzaak van het hebben van een opstalverzekering verschilt per woningtype. Voor een koophuis is de opstalverzekering zeker aan te raden. Bij het afsluiten van een hypotheek is deze verzekering zelfs vaak verplicht. Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Bij een gekocht appartement heb je meestal te maken met de Vereniging van Eigenaren. Deze verzekert een appartementencomplex in één keer. Controleer wel even wat er allemaal precies verzekerd is. Als je aanpassingen in je eigen appartement doet, bijvoorbeeld een uitbreiding aan je keuken, is dat misschien niet automatisch meeverzekerd. Hier kun je dan een extra dekking voor afsluiten, de eigenaarsbelangverzekering.

Controleer je premie

Ga je groter wonen of juist kleiner? En zorgt dit ook voor veranderingen in je inboedel? Je schaft bijvoorbeeld meer spullen aan of doet juist iets weg. De premie van je verzekering verandert hierdoor. 

De hoogte van je premie hangt af van de grootte van je huis. Een vrijstaand huis, rijtjeshuis of appartement hebben zo allemaal hun eigen kenmerken. Ook de woonplaats is van invloed op de hoogte van je premie. Op het ene adres is er een groter risico op schade dan op het andere. Dit verschilt bijvoorbeeld per stad of dorp. Ook het bouwjaar speelt een rol. Oude huizen zijn natuurlijk schadegevoeliger dan nieuwbouw.

Vergeet je voertuigenverzekering niet

Voor je auto-, motor- en brommerverzekering is je adres ook van belang. Dit heeft met name te maken met de kans op schade of diefstal in je woonplaats. Als je je auto langs de weg in een stad moet parkeren is de kans bijvoorbeeld groter dat je schade oploopt dan in een rustig dorp. 
Als je verhuist kom je misschien ook dichter bij je werk te wonen waardoor je minder rijdt. Dit heeft allemaal invloed op je premie. Controleer daarom ook voor je voertuigverzekering of de dekking nog sluitend is.

Hoe alles precies voor jouw verzekering geregeld is kun je nalezen in de polisvoorwaarden. Maar je kunt ook je verzekeringsadviseur om raad vragen.