Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke verzekeringen zijn verplicht? Alles op een rijtje

In Nederland zijn er een aantal verzekeringen verplicht, denk hierbij aan de auto- en zorgverzekering. Deze beschermen je tegen onvoorziene situaties die veel geld kunnen kosten. Daarnaast zijn er ook nog een aantal vrijwillige verzekeringen. Deze zijn niet verplicht, maar in sommige situaties wel goed om te hebben. Ontdek hier welke verzekeringen verplicht zijn en welke je vrijwillig kunt afsluiten.

Deze verzekeringen zijn verplicht in Nederland

De Nederlandse overheid heeft een aantal verzekeringen verplicht gesteld voor inwoners van Nederland. Deze verzekeringen beschermen jou en anderen tegen risico’s met grote financiële gevolgen. Bepaal zelf bij welke verzekeringsmaatschappijen je de verplichte verzekeringen afsluit.

Basis zorgverzekering

De basis zorgverzekering is verplicht voor iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland loon, uitkering of pensioen ontvangt. Kinderen onder de 18 jaar zijn meeverzekerd met ouders/verzorgers. De zorgverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals een bezoek aan de huisarts en medicijnen. Naast de basisverzekering is het ook mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Deze is niet verplicht, maar in sommige situaties wel verstandig. Wil je in 2023 van zorgverzekeraar wisselen? Of een andere aanvullende verzekering afsluiten? Dan is nu de tijd om zorgverzekeraars te vergelijken!

WA autoverzekering

Ben je in het bezit van een auto, motor, brommer of ander voertuig? Dan moet je een WA verzekering hebben. De WA autoverzekering dekt de schade die je veroorzaakt aan andere voertuigen of personen. Je bent niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Hier sluit je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering voor af. Deze zijn niet verplicht.

Woonhuisverzekering

Wanneer je een huis koopt, moet je van je hypotheekverstrekker een woonhuisverzekering afsluiten. Het huis is als het ware het onderpand van de bank. Mocht er iets gebeuren met de woning; breekt er bijvoorbeeld een brand uit? Dan is de bank ervan verzekerd dat het huis opnieuw kan worden opgebouwd.

Overlijdensrisicoverzekering (soms verplicht)

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering hebt, keert de verzekeraar na overlijden een bedrag uit aan jouw nabestaanden. Deze kunnen het geld gebruiken voor bijvoorbeeld de hypotheek of huur en levensonderhoud. De verzekering voorkomt dat jouw partner of kinderen in financiële problemen komen als jij er niet meer bent. De overheid stelt een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht. Maar een hypotheekverstrekker kan het echter wel verplichten. De bank is hiermee namelijk verzekerd dat de hypotheek wordt afgelost als jij komt te overlijden.

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig

Onderstaande verzekeringen zijn niet verplicht, maar in sommige situaties wel verstandig om te hebben.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de schade die jij per ongeluk bij een ander maakt. Denk bijvoorbeeld aan het stuk maken van de telefoon van een ander, maar het vergoedt ook lichamelijk letsel. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel handig. Bovendien kost het maar een paar euro per maand.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je alle spullen die in je huis staan, denk aan meubels en elektronische apparatuur. Ondanks het niet verplicht is om deze verzekering af te sluiten, wordt het toch vaak aangeraden. Je bezittingen zijn vaak duizenden euro’s waard. Na brand, storm of diefstal vergoed je verzekering genoeg geld om nieuwe spullen te kopen. Je inboedel is soms wel tot €125.000 verzekerd. De inboedelverzekering is iets anders dan de woonhuisverzekering. Maar in sommige gevallen kun je ze wel samen afsluiten.

Uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering worden de kosten voor jouw uitvaart vergoed. Jouw nabestaanden komen dus niet met hoge kosten te zitten als jij er niet meer bent. Een uitvaartverzekering is niet verplicht; zo’n 70% van de bevolking heeft er eentje. Het is namelijk ook mogelijk om geld aan de kant te zetten voor jouw uitvaart.

Reisverzekering

Ga je binnenkort op vakantie? Dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Deze beschermt je tegen onverwachte schade tijdens je vakantie in een ander land. Krijg je bijvoorbeeld een ongeluk op vakantie? Dan vergoed de reisverzekering de medische kosten in het buitenland.

Hulp nodig met verzekeringen afsluiten?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er een hoop verschillende verzekeringen. De zorgverzekering, WA autoverzekering en woonhuisverzekering zijn verplicht. Deze moet je dus afsluiten. Je kunt zelf kiezen bij welke verzekeraars je de verplichte en niet-verplichte verzekeringen afsluit. Heb je hier moeite mee? Wildschut Verzekeringen helpt je graag bij het kiezen van de juiste verzekering. Of je nu op zoek bent naar de passende aansprakelijkheids- of inboedelverzekering; onze adviseurs helpen je verder.