Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekering 2023: dit gaat er veranderen

Het is weer het onderwerp van gesprek: de zorgverzekering van 2023. In de Miljoenennota die tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd is bekend geworden dat ook komend jaar de zorgpremies weer flink stijgen. Maar wat verandert er nog meer in 2023? 

Dit weten we tot op heden over de veranderingen in de zorgverzekering van 2023. 

De zorgpremie gaat weer omhoog

Afgelopen jaren steeg de zorgpremie al flink en ook komend jaar is dit het geval. In de Miljoenennota werd rekening gehouden met een stijging van 135 euro voor de basisverzekering op jaarbasis. Maar het zijn de zorgverzekeraars die de premie vaststellen. Traditiegetrouw maakte verzekeraar DSW als eerste bekend dat de premie 117 euro hoger uit gaat vallen in 2023. Dit is een stijging van 9,75 euro per maand: de grootste premiestijging ooit bij DSW. 

Het is te verwachten dat Zilveren Kruis, VGZ en Menzis soortgelijke stijgingen bekend maken, aangezien andere verzekeraars dit voorbeeld hoogstwaarschijnlijk volgen. Uiterlijk op 12 november zijn alle premies voor volgend jaar bekend. 

De inhoud van de basisverzekering is bij vrijwel alle zorgverzekeraars gelijk. De premies kunnen echter verschillen. Hou je nieuwe verzekeringspremie voor 2023 daarom goed in de gaten en vergelijk deze met premies andere partijen. 

Vergelijk zorgverzekeringen 2023 hier ->

Zorgtoeslag stijgt ook

Het is je vast niet ontgaan, steeds meer Nederlanders hebben moeite met het betalen van hun vaste lasten. Nu blijkt dat de premies van de zorgverzekering in 2023 fors omhoog gaan, heeft het kabinet besloten om ook de zorgtoeslag flink te verhogen. De laagste inkomens ontvangen nu nog maximaal 2.553 euro aan zorgtoeslag. Volgend jaar stijgt dit bedrag naar 3.166 euro; een stijging van 613 euro. 

Toeslag voor alleenstaanden en gezinnen

Alleenstaanden ontvangen straks 42,83 euro meer aan zorgtoeslag en voor gezinnen is dit 51,08 euro per maand. Dit bedrag is hoger dan de stijging van de premie door het verlies aan koopkracht van lage inkomens. 

Eigen risico blijft hetzelfde

De kosten die je betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding wordt ook wel het eigen risico genoemd. Het verplichte eigen risico blijft in 2023 hetzelfde als afgelopen jaren, namelijk 385 euro.

De collectiviteitskorting verdwijnt 

Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Ongeveer 2 op de 3 Nederlanders beschikt over een collectieve zorgverzekering. Deze verzekeringen mogen blijven bestaan, maar mogen geen collectiviteitskorting meer geven. De korting van 5% verdwijnt dus helemaal. Collectieve zorgverzekeringen mogen echter nog wel korting geven op aanvullende zorgverzekeringen. 

Wijzigingen in vergoedingen basispakket

Het basispakket is bij vrijwel alle verzekeraars gelijk. In 2023 zijn er een aantal uitbreidingen en aanpassingen van de basisverzekering.

  1. Paramedische herstelzorg na COVID-19
    Patiënten die na hun herstel van COVID-19 ernstige klachten ervaren, kunnen vanuit de basisverzekering een vergoeding voor paramedische herstelzorg krijgen. Deze regeling blijft in ieder geval tot 1 augustus 2023 van kracht in de basisverzekering. 
  2. NIPT-test
    Aangezien je de combinatietest niet meer vergoed krijgt bij een prenatale screening, ontvang je komend jaar een NIPT vergoeding van de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico. 
  3. Vitamine D verdwijnt
    Vanaf 1 januari 2023 vergoed de basisverzekering vitamine D niet langer. 

Overstappen? Regel dit voor 1 januari 2023

Blijf je bij de zorgverzekering die je nu al hebt? Dan hoef je niks te doen. Wil je overstappen naar een andere zorgverzekering? Bijvoorbeeld omdat de premie lager is? Als je van zorgverzekeraar wilt wisselen, is het belangrijk dat je uiterlijk 31 december 2022 je huidige verzekering stopzet. Doe je dit niet? Dan ben je helaas te laat.

Wanneer je je zorgverzekering stop hebt gezet, heb je tot uiterlijk 31 januari 2023 de tijd om je bij een nieuwe zorgverzekeraar aan te melden. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2023.

Maar hoe kies je nu de juiste zorgverzekering? Tegenwoordig is het heel eenvoudig om zorgverzekeraars online met elkaar te vergelijken. Lukt het niet om de verzekering te vinden die bij jou past én betaalbaar is? Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste zorgverzekering. Bovendien biedt Wildschut Verzekeringen een gratis overstapservice.