Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekering 2024: dit zijn de veranderingen

In september is de Miljoenennota gepresenteerd en dat betekent dat er weer veranderingen zijn rondom de zorgverzekering. Van een stijgende zorgpremie tot een eigen risico dat gelijk blijft. Wil je overstappen? Ontdek tot wanneer dit mogelijk is.

Stijging zorgpremie

Ook in 2024 zal de zorgpremie opnieuw stijgen. De premie gaat gemiddeld met 12 euro per maand omhoog. Terwijl we vorig jaar nog een tegemoetkoming voor de inflatie ontvingen met een stijging van de zorgtoeslag, stijgt de zorgpremie in 2024 weer flink. De premie is gebaseerd op een schatting van wat een volwassen zou moeten betalen voor een basisverzekering. De afgelopen jaren is de zorgpremie alleen maar toegenomen.

Zorgkosten gaan stijgen

Diverse factoren dragen bij aan de stijging van de zorgkosten. Er vindt namelijk een salarisgroei in de zorg plaats. Een andere oorzaak van de stijging is de vergrijzing en een toename in chronische patiënten. De vraag naar zorg wordt steeds meer. Ziekenhuizen hebben het ook moeilijk, waardoor de kosten helaas moeten stijgen.

De zorgtoeslag daalt

In 2024 zal de zorgtoeslag dalen. Voor alleenstaanden geldt een toeslag van €127 en voor gezinnen €243. De zorgtoeslag in 2023 is gestegen om de koopkracht van mensen met een lager inkomen te ondersteunen. Deze verhoging zal volgend jaar dalen.

Eigen risico blijft onveranderd

Tot 2026 blijft het verplichte eigen risico hetzelfde. Dus ook in 2024 zal het eigen risico €385 blijven. Net als in eerdere jaren. Al sinds 2016 is het eigen risico gelijk gebleven, maar dit gaat vanaf 2025 veranderen. Ze willen naar een eigen risico van €150 gaan.

Kleine wijzigingen in het basispakket

De basisverzekering zal niet veel gaan veranderen. Er zijn enkele wijzigingen:

  • Verlengde vergoeding kraamzorg

De kraamzorg kan vergoed worden tot 10 dagen na de bevalling. Dit gaat veranderen. De kraamzorgperiode die vergoed kan worden, wordt verlengd tot maximaal 6 weken na de bevalling.

  • Ouderen valpreventie

Ouderen met een verhoogd valrisico hebben recht op valpreventieve beweeginterventies. Vanaf 2024 wordt dit vergoed vanuit het basispakket.

  • Verlening herstelzorg na Covid-19

Fysiotherapie en ergotherapie werden tot 1 augustus 2023 opgenomen in het basispakket. Dit wordt verlengd tot 1 januari 2025.

Tot wanneer kun je je zorgverzekering wijzigen?

Wanneer je je zorgverzekering wilt wijzigen of als je wilt overstappen, kan dit tot en met 31 december 2023. De wijziging gaat dan in op 1 januari 2024. Wanneer je je oude zorgverzekering vóór 1 januari 2024 hebt opgezegd, kun je zelfs bij een aantal verzekeraars nog tot 31 januari 2024 een nieuwe verzekering afsluiten.