Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekering wijzigen? Zo kun je besparen op je premie.

Als het goed is heb je van je huidige zorgverzekeraar een voorstel ontvangen voor je zorgpolis van 2021. Het is makkelijk om bij je huidige verzekeraar te blijven, maar het kan lonen over te stappen naar een nieuwe verzekeraar. Zelfs als je bij je huidige verzekeraar blijft kan het slim zijn om je premie eens onder de loep te nemen. Misschien kun je zelfs dan besparen. Wij geven je enkele tips.

Het verschil tussen een naturapolis, restitutiepolis en combinatiepolis

Vrije zorgkeuze. Je hebt er vast van gehoord, maar wat betekent het nu in de praktijk en waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekering?

De naturapolis is de meest bekende en meest gekozen polis. Met deze polis worden alleen behandelingen vergoed bij een aantal door de verzekeraar vastgestelde (gecontracteerde) zorgaanbieders. Stel dat je fysiotherapie nodig hebt. Het kan zijn dat de ene fysiotherapeut in je stad niet gecontracteerd is en de andere wel. Je behandeling wordt dan alleen vergoed als je de gecontracteerde fysiotherapeut kiest. Je hebt dus geen vrije zorgkeuze, al is de keuze over het algemeen wel erg ruim.

Kies je voor een restitutiepolis, dan worden alle behandelingen vergoed, ongeacht afspraken tussen de zorgverzekeraar en zorgaanbieder. Je hebt dus vrij zorgkeuze, maar betaalt hier wel meer premie voor.

Een combinatiepolis is zoals het woord al aangeeft een combinatie tussen de twee. Hierbij geldt dat je voor bepaalde soorten zorg vrije zorgkeuze hebt, maar voor andere niet. Het is slim de voorwaarden en gecontracteerde zorgaanbieders van verschillende verzekeraars te vergelijken, zodat je goed weet waar je voor kiest.

Kies een verhoogd eigen risico als je weinig zorgkosten hebt

Over het algemeen geldt dat jonge mensen relatief weinig zorgkosten hebben. Maar ook als je wat ouder bent kan het zijn dat je gezond en fit bent en jaar op jaar niet aan de ondergrens van je eigen risico komt (in 2020 is dit € 385,-). Heb je een spaarrekening achter de hand voor het geval je toch te maken krijgt met onverwachte zorgkosten? Overweeg dan een verhoogd eigen risico te kiezen. Je maandelijkse kosten gaan dan omlaag.

Tip: bij sommige verzekeraars kun je er zelfs voor kiezen je volledige zorgpremie voor het hele jaar vooruit te betalen. In ruil daarvoor ontvang je hier extra korting op.

Heb je echt een tandartsverzekering nodig?

Wij Nederlanders willen graag het zekere voor het onzekere nemen. Veel mensen nemen dan ook standaard een aanvullende tandartsverzekering. Het loont echter om uit te rekenen of dit echt de moeite waard is. Als je alleen één keer per jaar op controle gaat en verder een sterk gebit hebt, betaal je meestal meer aan je verzekering dan wat je daadwerkelijk aan kosten maakt.

Wel of geen collectieve zorgverzekering?

Tot vorig jaar loonde het vaak om te kiezen voor een collectieve zorgverzekering. De collectiviteitskorting is vorig jaar echter verlaagd van 10% naar 5%, waardoor je hier nog maar weinig voordeel uit haalt. Heb je al een aantal jaar dezelfde (collectieve) zorgverzekering, kijk dan zeker of je ergens anders misschien goedkoper uit bent.

Denk vooruit

Zijn er recent dingen veranderd in je thuissituatie? Heb je kinderen of niet, of verwacht je deze misschien komend jaar? Ben je afgelopen jaar slechter gaan zien of heb je meer last van je gebit gehad dan andere jaren? Dit soort veranderingen kunnen reden zijn om je zorgverzekering aan te passen. Dit is ook altijd een goed moment om zorgverzekeringen te vergelijken, want er zijn bijvoorbeeld grote verschillen in hoe oogzorg of kraamzorg wordt vergoed. Je kunt zo tientallen euro’s per jaar besparen.

Wil je je graag persoonlijk laten adviseren? Dan helpt Sesam Advies (partner van Wildschut Verzekeringen) je graag. Kijk op sesamadvies.nl of bel 030 - 223 21 95.