Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwanger? Hier moet je aan denken als het om verzekeringen gaat

Verwacht je binnenkort een (eerste) kindje? Gefeliciteerd! Er breekt een bijzondere tijd aan. Je zult veel dingen moeten gaan regelen. Nadenken over je verzekeringen is niet het leukste item op je to-do lijst, maar wel erg belangrijk. Goed dus dat je hier over nadenkt.

Wij geven je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen die zullen veranderen.

Zorgverzekering

Je zorgverzekering is de meest belangrijke verzekering om goed te bekijken in deze fase. Het verschilt per zorgverzekeraar welke kosten tijdens je zwangerschap gedekt zijn en welke niet. Je zorgverzekering kun je maar één keer per jaar wijzigen, aan het eind van het jaar.

Als je kindje is geboren, kun je deze bijschrijven op jouw polis of die van je partner. Tip: kies de polis met de meest uitgebreide dekking, omdat dezelfde dekking voor je kind geldt. Je moet je kindje binnen 4 maanden na geboorte aanmelden bij je zorgverzekeraar.

Opstal- en inboedelverzekering

Alles dat je nieuw aanschaft voor de komst van je kind (spullen voor de babykamer, kleding, een kinderwagen, babyfoon etc.) valt vanzelfsprekend onder de inboedelverzekering. Wel kan de waarde van je inboedel hierdoor stijgen. Het is daarom belangrijk dat je controleert of de verzekerde waarde nog overeenkomt met de (nieuw)waarde van je inboedel. Het kan verstandig zijn deze een beetje op te hogen, omdat je anders niet meer volledig verzekerd bent.

Aan je opstalverzekering zal niets veranderen, al blijft deze uiteraard erg belangrijk.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of iemand uit je gezin aan een ander toebrengt. Op korte termijn zal er nog niet veel veranderen, maar zodra je kindje begint te staan of lopen is de kans groter dat er iets misgaat terwijl je op een ander bent. Een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is dan erg waardevol. Controleer goed in welke situaties je wel of niet verzekerd bent.

Reis- en annuleringsverzekering

Heb je een reis gepland, maar wil je deze annuleren nu je hebt ontdekt dat je zwanger bent? Of dit vergoed wordt hangt af van je verzekeraar. Ongeveer de helft van alle verzekeraars zal dit vergoeden, mits je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Op de website van de Consumentenbond vind je een handig overzicht van deze verzekeraars.

Boek je een reis terwijl je al zwanger bent? Dan kun je deze bij dezelfde verzekeraars annuleren als er complicaties optreden. Het is dus slim om van tevoren uit te zoeken of jouw verzekeraar dit dekt.

Uiteraard hoeft het geen probleem te zijn om op reis te gaan terwijl je zwanger bent. Wel is het verstandig goed naar je bestemming te bekijken en wat de mogelijke risico’s zijn. De volgende situaties kunnen extra risico met zich meebrengen:

  • Bestemmingen met weinig goede medische voorzieningen
  • Bestemmingen met een hoog gezondheidsrisico (deze vind je op Nederland Wereldwijd, een website van de overheid).
  • Hoge temperaturen
  • Grote hoogtes

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Over het algemeen is dat tot 28 weken zwangerschap geen probleem. Daarna zul je vaak een zwangerschapsverklaring moeten laten zien. In de laatste weken van je zwangerschap wordt vliegen afgeraden en zullen de meeste luchtvaartmaatschappijen je niet meer mee aan boord nemen.

Uitvaartverzekering

Dit is het laatste waar je aan wil denken, maar het is goed om te weten dat je kind soms gratis meeverzekerd kan worden op jouw polis, afhankelijk van waar je je uitvaartverzekering hebt afgesloten. Bij andere verzekeraars kan dit tegen een zeer laag tarief.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Deze kan je helpen als je in een juridisch conflict raakt. Gezinsuitbreiding kan zorgen voor meer situaties die tot een conflict leiden (bijvoorbeeld op je werk). Het kan dus interessant zijn een rechtsbijstandverzekering te overwegen.