Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle vragen over Hypotheken

Wat is rentemiddeling?

Met rentemiddeling kun je je hypotheekrente verlagen. Dat betekent wel dat je hypotheek ‘opengebroken’ moet worden omdat je rentevaste periode nog loopt. Een groot aantal banken brengt hierbij een boeterente in rekening, waardoor je een deel van je voordeel van de rentemiddeling weer verliest. Betaal je momenteel een hoge hypotheekrente? Laat ons dan berekenen of rentemiddeling voor jou voordelig is.

Wanneer kom ik in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid. Je krijgt vaak een lagere rente en mocht je je hypotheeklasten niet meer op kunnen brengen, dan biedt NHG hiervoor een vangnet. Om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen, moet je aan alle voorwaarden voldoen die NHG opgesteld heeft.

In 2022 is de maximale hypotheekgarantie die u kunt krijgen € 355.000. Als de hypotheek of de waarde van de woning hoger is, dan is er geen recht op de NHG. 

Wij toetsen graag voor je of je aan de voorwaarden voor Nationale Hypotheek Garantie voldoet.

Een restschuld, heb ik dat?

Als een hypotheek hoger is dan de huidige marktwaarde van je woning staat je huis ‘onder water’. Bij verkoop ontstaat er een restschuld. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor je financiële situatie. Wildschut Verzekeringen biedt hulp bij het in kaart brengen van je situatie, zodat je kunt bepalen of het noodzakelijk is om actie te ondernemen.

Wel of geen woonlastenverzekering?

Met een woonlastenbeschermer of woonlastenverzekering kun je de betaling van je hypotheeklasten veiligstellen, als je inkomen daalt (of zelfs wegvalt) door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Dit kan heel nuttig zijn. Toch is het goed om te bezien of de woonlastenverzekering ook in jouw geval daadwerkelijk de gewenste zekerheid geeft. Zo vallen arbeidscontracten voor bepaalde tijd bij sommige polissen niet onder de dekking. Ben je zelfstandige? Ook dan is oplettendheid geboden: een aantal polissen kent een lange wachttijd tot het moment van uitkering. Wil je een woonlastenverzekering die doet wat je verwacht, neem dan eerst contact op met ons kantoor.

Welke gevolgen heeft ontslag voor mijn hypotheek?

Als je je baan verliest of als je een nieuwe baan krijgt waarbij je minder gaat verdienen, dan kan het gebeuren dat je de hypotheeklasten niet meer op kunt brengen. Een woonlastenverzekering kan dan uitkomst bieden: met de uitkering van deze verzekering kun je gedurende een bepaalde periode (een deel van) je hypotheeklasten betalen. Wellicht heb je bij het afsluiten van je hypotheek ook een woonlastenverzekering afgesloten. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Is het verstandig om (een deel van) mijn hypotheek af te lossen met mijn spaargeld?

Het kan soms voordelig zijn om extra spaargeld dat je bovenop je buffer hebt te gebruiken voor aflossing van je hypotheek. Wij adviseren je graag. Bel 030 293 48 47 of maak een afspraak. 

Mijn rentevaste periode loopt af. Wat moet ik doen?

De rente van je hypotheek staat meestal voor een bepaalde periode vast: één jaar, vijf, tien of zelfs twintig jaar. Als deze periode afloopt, krijg je hierover bericht. Vervolgens ga je met je hypotheekverstrekker nieuwe afspraken maken omtrent de hoogte van de rente en de periode waarvoor je deze rente vast wilt zetten. Wij helpen je hierbij. Vaak is dit ook het uitgelezen moment om je gehele hypotheek door te lichten.