Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle vragen over Woonverzekeringen

Ben ik verzekerd als ik mijn woning verhuur via verhuursites als Airbnb?

Het wordt steeds populairder: (een deel) van je woning verhuren via sites als Airbnb. Het kan immers erg lucratief zijn. Maar het is niet geheel zonder risico. Lang niet alle woonverzekeringen dekken schade die veroorzaakt wordt bij tijdelijke verhuur. Ga je je huis of appartement tijdelijk verhuren? Vraag ons dan eerst om advies. Dan controleren we of je voldoende verzekerd bent.

Wat kan ik doen als ik de uitgekeerde schadevergoeding te laag vind?

Als je van mening bent dat je te weinig vergoed hebt gekregen op je claim bij je verzekeraar, dan kun je een ‘second opinion’ laten uitvoeren. Dat gaat via contra-expertise. Dat betekent dat je – op kosten van je verzekeraar - een eigen schade-expert mag inschakelen. Deze persoon zal dan samen met de expert van je verzekeraar de hoogte van de schade bepalen.

Wordt schade die ik zelf heb veroorzaakt ook gedekt onder de inboedelverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje: een dure lamp die van het plafond valt, rondvliegend speelgoed dat de tv beschadigt of een kostbare bril die je van de trap laat vallen. Als je je inboedelverzekering uitbreidt met een allrisk dekking, is vrijwel alle schade aan je inboedel verzekerd, ook als de schade door eigen toedoen ontstaan is. Meer weten? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Moet ik een aparte verzekering afsluiten voor mijn computer?

De inboedelverzekering biedt meestal een beperkte dekking voor kostbaarheden. Vaak is apparatuur meeverzekerd tot een maximumbedrag. Controleer dus goed of dat bedrag voldoende is. Zo niet, dan kun je een aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten of een aanvullende verzekering voor je computerapparatuur. Vraag ons naar de voordeligste oplossing.

Is het verstandig om als huurder van een woning een glasverzekering te hebben?

Dat hangt af van wat er in het huurcontract bepaald is over wie aansprakelijk is voor ruitbreuk. Vaak is dat de huurder. Is dat het geval, dan kan een aparte glasverzekering nuttig zijn.

Hoe kan het juiste te verzekeren bedrag voor een inboedelverzekering worden bepaald?

Het verzekerd bedrag moet overeenkomen met de volledige (nieuw)waarde van de inboedel. Verzekeraars hanteren een inboedelwaardemeter waarmee het te verzekeren bedrag eenvoudig kan worden berekend.

Zijn kostbaarheden alleen onder een kostbaarhedenverzekering verzekerd?

Nee, ook onder een inboedel-verzekering bestaat er dekking maar meestal tot een maximum bedrag. Boven dat bedrag bestaat er dus geen recht op schadevergoeding. Daarnaast geldt de inboedelverzekering in beginsel slechts binnenshuis terwijl de kostbaarhedenverzekering Nederland-, Europa- of werelddekking kent. Tenslotte zijn de verzekerde schadeoorzaken onder een inboedelverzekering veel beperkter dan onder een kostbaarhedenverzekering.

Hoe kan het juiste te verzekeren bedrag voor een opstalverzekering worden bepaald?

Het verzekerd bedrag moet overeenkomen met de herbouwwaarde van het pand. Verzekeraars hanteren een herbouwwaardemeter waarmee het te verzekeren bedrag eenvoudig kan worden berekend.