Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen risico en eigen bijdrage in de zorg, hoe zit dat?

De zorgverzekeraars hebben hun premies voor de basisverzekering en de aanvullende pakketten weer bekendgemaakt. Welke vergoedingen in het basispakket zitten wordt door de overheid bepaald. Maar welke premie verzekerden daarvoor moeten betalen mogen de zorgverzekeraars zelf bepalen. Daarom is het interessant om zorgverzekeraars te vergelijken. Maar hoe zit het eigenlijk precies met het eigen risico of een eigen bijdrage? Want ook als je goed verzekerd bent, krijg je medische zorg niet altijd (volledig) vergoed. De belangrijkste vragen op een rijtje:

Hoe hoog is het eigen risico?

Het eigen risico bedraagt 385 euro. Dat is zo in 2017 en dat blijft zo in 2018. Het eigen risico gaat volgend jaar dus niet omhoog.

Mag ik het eigen risico ook op nul zetten?

Nee, het eigen risico van 385 euro is verplicht. Je kunt er niet onderuit.

Kan ik een hoger eigen risico kiezen?

Naast het verplichte eigen risico kun je bij veel zorgverzekeraars ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico, vaak tot maximaal 500 euro. In totaal komt je eigen risico dan op maximaal 885 euro per jaar. Kies je voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie. Maar let op! Je moet het geld wel beschikbaar hebben als je een dure ingreep moet ondergaan.

Geldt het eigen risico altijd?

Nee, het eigen risico geldt niet voor alle zorg. Om te beginnen valt alleen de zorg die in het basispakket zit onder het eigen risico. Ben je aanvullend verzekerd, dan hangt de vergoeding af van de voorwaarden van je zorgverzekeraar. Ben je niet aanvullend verzekerd, dan betaal je de zorg die niet in het basispakket zit helemaal zelf.

Belangrijk om te weten is dat bepaalde zorg die in het basispakket zit niet onder het eigen risico valt, onder meer:

  • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar.
  • Consult bij de huisarts. Voor een behandeling door de huisarts geldt het eigen risico wel.
  • Hulpmiddelen die je in bruikleen hebt.
  • Zorg door een wijkverpleegkundige.
  • Voor medicijnen geldt het eigen risico wel, maar veel zorgverzekeraars rekenen dit niet als je een voorkeursgeneesmiddel neemt. Dit medicijn heeft dezelfde werking als een ander middel, maar is veel goedkoper.

Wat valt er niet onder het eigen risico?

Wanneer betaal ik een eigen bijdrage?

Voor bepaalde zorg uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor een verloskundige, voor kraamzorg en voor bepaalde hulpmiddelen die je aanschaft. Moet je eigen risico en een eigen bijdrage betalen? Een eigen bijdrage betaal je altijd boven op het eigen risico.

Voor welke zorg betaal je een eigen bijdrage?

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Het eigen risico kent een maximum. Als je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaald hebt, is het eigen risico op en worden verdere zorgkosten in dat jaar gewoon vergoed. De eigen bijdrage heeft geen maximum: als er een eigen bijdrage geldt, moet je deze altijd betalen.

Je kunt weer overstappen

Na de bekendmaking van de premies en pakketten voor volgend jaar heb je tot 31 december de gelegenheid over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Je hebt in Nederland de keuze uit tientallen basisverzekeringen en wel honderden aanvullende verzekeringen. Het juiste pakket kiezen tegen een voordelige premie is dus een hele klus. Wil je advies over een zorgverzekering die aansluit op jouw zorgwensen? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij zullen al het uitzoekwerk voor jou doen om met een passend aanbod te komen.