Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe zijn jouw zonnepanelen verzekerd?

Zonnepanelen zijn steeds populairder. In elke straat zie je ze tegenwoordig wel terug op het dak van huizen, op de schuur, garage of in de tuin. De aankoop van zonnepanelen is zeer waardevol. De aanschaf is even een grote investering maar de kosten verdien je binnen enkele jaren makkelijk terug. Zonnepanelen gaan jarenlang mee. Tenminste, dat is de bedoeling. Mocht er iets stuk gaan of stel dat ze gestolen worden, dan wil je natuurlijk dat ze goed verzekerd zijn. Maar wat geldt er precies voor de verzekering van zonnepanelen?

Verzekering van zonnepanelen

De meest voorkomende zaken waar je zonnepanelen voor wilt verzekeren zijn schade door slecht weer (storm en hagel bijvoorbeeld), brand en diefstal. Heb je een koophuis, dan vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering. Als je een woning huurt dan valt de verzekering van zonnepanelen onder de inboedelverzekering. Schaf je zonnepanelen aan, meld dit dan wel bij je verzekeraar. De waarde van je huis/inboedel gaat namelijk omhoog dus het maximaal verzekerde bedrag is misschien niet meer voldoende. Je premie zal daardoor ook een klein beetje hoger worden.

Diefstal van zonnepanelen

Het is belangrijk om te weten dat de verzekering afhangt van de manier waarop de zonnepanelen zijn bevestigd. Op een schuin dak zitten ze stevig vast: ‘aard- en nagelvast’. Dit is bij veel verzekeringsmaatschappijen de voorwaarde. Wanneer zonnepanelen op een plat dak liggen, alleen verzwaard met stenen, of in de tuin staan, zitten de panelen niet aan het huis vast. Hier zijn ze dus gevoeliger voor diefstal. Informeer in dat geval goed bij de verzekeraar wat de voorwaarden zijn. Het kan zijn dat panelen die niet ‘aard- en nagelvast’ bevestigd zijn niet onder opstal vallen maar als losse inboedel buiten de woning gezien worden. Hier heb je dan een aanvullende verzekering voor nodig.

Schade door noodweer

Zonnepanelen zijn door hun locatie natuurlijk heel gevoelig voor storm- of hagelschade. Bij schade door storm geldt dat de windkracht hoger dan 7 moet zijn geweest. Lees meer over de verzekering tegen noodweer.

Brandschade aan zonnepanelen

In het geval van brandschade aan je zonnepanelen wordt er gekeken naar de oorzaak van de brand. Ligt het aan een defect van het zonnepaneel dan wordt de schade vergoed. Is de brand echter ontstaan door een verkeerde montage dan krijg je geen vergoeding via je opstal- of inboedelverzekering. Je moet de schade dan verhalen bij de installateur.