Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan ik mijn vakantie annuleren? Zo werkt een annuleringsverzekering

Een vakantie wordt vaak vroeg geboekt; soms wel bijna een jaar van tevoren. Je kijkt er dan ook lang naar uit, maar toch kunnen bepaalde zaken de planning flink in de war gooien. Wil je jouw vakantie annuleren vanwege privéomstandigheden, zoals ziekte in de familie of een scheiding? En dit het liefst zonder geld te betalen? Wanneer je een annuleringsverzekering hebt, is de kans groot dat je jouw reis kunt annuleren zonder dat dit je (veel) geld kost. 

Maar hoe zit het nu met de dekking van een annuleringsverzekering? En kun je wellicht gratis annuleren via je reisorganisatie? Wij hebben alles voor je uitgezocht. 

Kan ik mijn vakantie gratis annuleren?

Je moet je vakantie onverwachts annuleren vanwege privéredenen. Maar wat zijn nu jouw rechten? En is het mogelijk om gratis te annuleren? Een vakantie annuleren is altijd mogelijk, maar hier zijn soms wel kosten aan verbonden.

Annuleren via reisorganisatie

Heb je een reis geboekt via een reisorganisatie of reisbureau en wil je deze graag annuleren? Dan mag deze organisatie annuleringskosten in rekening brengen. Hoeveel je moet betalen, hangt in de meeste gevallen af van de organisatie. Vaak gaat het om een percentage van het totale bedrag. Ook geldt in de meeste gevallen: hoe later je annuleert, hoe meer je moet betalen. Bekijk altijd goed de algemene voorwaarden en annuleringsregelingen van de organisatie voordat je een vakantie boekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  

Gratis annuleren via annuleringsverzekering

Wanneer je een vakantie boekt, kun je een annuleringsverzekering afsluiten. Dit is een verzekering die (een deel van) de kosten dekt wanneer je onverwachts niet op vakantie kunt gaan door persoonlijke situaties of gebeurtenissen. Wanneer je een reis boekt, kun je vaak direct een annuleringsverzekering afsluiten, maar het is ook mogelijk om dit later te doen bij een verzekeringsmaatschappij. 

Mocht je dus niet op vakantie kunnen door ziekte,  zwangerschap, een nieuwe baan of andere omstandigheden en je hebt een annuleringsverzekering afgesloten, dan worden de kosten in veel gevallen gedekt. 

Wanneer kan ik mijn reis annuleren?

Als je geen annuleringsverzekering hebt afgesloten maar je reis toch graag wilt annuleren, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. De kosten worden namelijk steeds hoger naarmate de vertrekdatum dichterbij komt.

Afbreken van de vakantie

En hoe zit het dan met het afbreken van de vakantie? Wanneer je op vakantie te maken krijgt met gezondheidsproblemen of slecht weer moet de reis in sommige gevallen vroegtijdig worden afgebroken. Maar je moet dan wel de volledige reissom betalen. Echter, in de meeste gevallen zijn de kosten van het afbreken van een reis te claimen bij de annuleringsverzekering. Zo vergoed de annuleringsverzekering bijvoorbeeld de kosten van de accommodatie. Ook kosten van een vooraf geboekte excursie kun je claimen.

De dekking van een annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer je vakantie niet doorgaat of vroegtijdig moet worden afgebroken. Maar wat dekt deze verzekering nu precies? En wanneer mag je eigenlijk gratis annuleren? Er zijn verschillende soorten annuleringsverzekeringen met ieder een andere dekking. Zo bieden maatschappijen een standaarddekking, maar vaak ook een luxe en all risk annuleringsdekking. 

Deze redenen voor het annuleren van een reis vallen onder de dekking van een standaard annuleringsverzekering: [1]

  • Ernstige ziekte
  • Overlijden van jezelf of naasten
  • Onvrijwillige werkloosheid
  • Een verbroken relatie
  • Nieuwe baan
  • Onvoorziene medische ingreep
  • Zwangerschapscomplicaties
  • Ziekenhuisopname tijdens reis

Houd er rekening mee dat iedere verzekering weer anders omgaat met de dekkingen. Zo kan bijvoorbeeld slecht weer bij de ene verzekeraar geen geldige reden zijn om je reis te annuleren terwijl de andere een speciale slecht weer polis heeft. Bekijk daarom altijd goed de dekking van jouw verzekeringsmaatschappij. 

Welke verzekering heb ik nodig op vakantie?

Als je op vakantie gaat, is het altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering biedt dekking op het gebied van medische zorg, bagage, rechtsbijstand en meer. Wanneer je verzekerd wilt zijn tegen de kosten van het annuleren of afbreken van een reis, is een annuleringsverzekering een goede keuze. 

Ook wanneer je een reis boekt bij een reisorganisatie is het verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Veel reisorganisaties bieden namelijk geen vergoeding wanneer je de reis annuleert of afbreekt tijdens de vakantie. Met een annuleringsverzekering kun je het bedrag wel terug krijgen.

Bereken hier je premie voor een annuleringsverzekering

Wil je een annuleringsverzekering afsluiten voor je komende vakantie? Op deze pagina kun je direct je premie berekenen voor een annuleringsverzekering. Je kunt de verzekering hier ook direct afsluiten; wel zo makkelijk. Heb je hulp nodig met het kiezen van de juiste dekking? Wij zorgen er voor dat je nooit te veel betaalt!

Vragen over reis- of annuleringsverzekeringen? Bekijk hier alle vragen en antwoorden over recreatieverzekeringen

[1] Bron: Consumentenbond