Overslaan en naar de inhoud gaan

Slim geld besparen op verzekeringen: 5 bespaartips

Steeds meer huishoudens zitten financieel klem vanwege de gestegen kosten. In 2022 kwamen 6 op 10 huishoudens niet of moeilijk rond. [1] Nederlanders hebben flink last van de inflatie en zijn daarom op zoek naar manieren om geld te besparen. Wist je dat je slim geld kunt besparen op verzekeringen? Door een aantal kleine aanpassingen te doen, kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen op verzekeringspremies. 

Ontdek hieronder hoe je geld kunt besparen op verzekeringen met onze 5 effectieve bespaartips.

1. Welke verzekeringen heb je echt nodig?

Er zijn tientallen verschillende verzekeringen in Nederland: van een uitvaartverzekering tot een aansprakelijkheidsverzekering. Heb je deze verzekeringen allemaal nodig? Omdat het aanbod zo groot is, kan het best lastig zijn om te bepalen welke verzekeringen je nu echt moet afsluiten.

Het klinkt heel logisch, maar om geld te besparen op verzekeringen is het handig om af te wegen welke verzekeringen je echt nodig hebt en welke je kunt schrappen. Is die bruiloftverzekering het nu echt waard? En betaalt die huisdierenverzekering zich wel terug? 

Sluit alleen verzekeringen af voor situaties waarin je financiële risico’s loopt die je zelf niet kunt opvangen. Dus bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering is heel handig om te hebben. Maar een dierenverzekering wanneer je kat of hond heel gezond is, kan je meer kosten dan het oplevert. En in sommige gevallen betaal je zelfs meer voor een verzekering dan ze uitkeren. 

Kijk dus goed bij welke verzekeringen je het geld er echt uit haalt en sluit enkel belangrijke verzekeringen af om geld te besparen. Let er wel op dat er een aantal verzekeringen verplicht zijn. 

Bekijk hier welke verzekeringen verplicht zijn in Nederland. 

2. Let goed op dubbele dekkingen

Heb je in de loop der jaren een aantal verschillende verzekeringen afgesloten? Misschien ook bij verschillende verzekeringsmaatschappijen? Dan kan het zijn dat je per ongeluk verzekeringen hebt afgesloten die dezelfde dekking bieden. Dit betekent dat je dubbel verzekerd bent en dus eigenlijk extra geld betaalt voor een dekking die je al hebt. 

Neem bijvoorbeeld je reisverzekering die medische kosten in het buitenland vergoed. Maar jouw zorgverzekering dekt deze kosten ook al. Je bent nu dus dubbel verzekerd. En dit kan ook voorkomen bij andere verzekeringen, zoals voor autopech.

3. Past je autoverzekering nog wel bij de waarde van je auto?

Je bent verplicht om een autoverzekering in Nederland af te sluiten. Er zijn drie verschillende verzekeringen: WA, beperkt casco en allrisk. Echter, de dekking die je kiest wanneer je de auto net hebt gekocht, past in sommige gevallen niet meer bij de huidige waarde van de auto.

Je kunt flink besparen op de verzekeringspremie door een dekking te kiezen die goed aansluit bij je auto. Wanneer je auto ouder wordt, is een allrisk dekking niet altijd de juiste keuze. Je bespaart fors op de premie door een WA+, ook wel beperkt casco verzekering, te kiezen. 

Houd er ook rekening mee dat verzekeringsmaatschappijen jaarlijks hun premies veranderen. Het kan dus zeker zo zijn dat je een goedkoper aanbod kunt krijgen bij een andere maatschappij. Vergelijk daarom regelmatig autoverzekeringen en kies de beste optie. Zo kun je in een paar minuten tijd tientallen euro’s besparen. 

Let ook altijd op de schadevrije jaren. De premie verandert namelijk wanneer je meer of minder schadevrije jaren hebt. 

4. Verzekeringen vergelijken

Het is dus belangrijk om autoverzekeringen regelmatig te vergelijken om geld te besparen, maar dit geldt ook voor andere verzekeringen. Het kan namelijk heel goed zijn dat je een woon-, reis- of inboedelverzekering ergens anders goedkoper kunt afsluiten. 

Heb je besloten een bepaalde verzekering af te sluiten? Sluit dan niet gelijk de eerste de beste verzekering af, maar gebruik een vergelijkingswebsite voor het vinden van de beste prijs. Bovendien kun je altijd tussentijds wisselen. Houd daarom de prijzen van andere verzekeringsmaatschappijen goed in de gaten en maak een overstap wanneer dit voor jou voordeliger is. 

5. Zet 12 november in je agenda!

Heb je 12 november 2023 al in je agenda staan? Nee? De zorgpremies voor volgend jaar worden op 12 november bekendgemaakt. Vanaf deze dag kun je overstappen van zorgverzekeraar. Het is verstandig om ieder jaar diverse zorgpremies met elkaar te vergelijken. Je kunt namelijk honderden euro’s op jaarbasis besparen op verzekeringen door de juiste zorgverzekering te kiezen.

Heb je vrijwel geen zorg nodig? Dan kun je ervoor kiezen om het eigen risico omhoog te gooien. Wanneer je voor het hoogste eigen risico kiest, kun je wel zo’n 30 euro besparen per maand. Maar houd er rekening mee dat je het geld wel zelf moet kunnen betalen wanneer je onverwachts toch te maken krijgt met zorgkosten. 

Hoe kies je de juiste zorgverzekering? Lees hier alvast onze tips.

Slim geld besparen op verzekeringen met hulp van Wildschut

Je kunt slim geld besparen op verzekeringen door enkel verzekeringen af te sluiten die je echt nodig hebt en door premies regelmatig te vergelijken. Wil je de juiste dekking krijgen, maar niet te veel betalen dan nodig is? Wildschut Verzekeringen helpt je graag met het kiezen van de juiste verzekeringen. Of het nu gaat om een voertuigverzekering of een woonverzekering: we geven je graag persoonlijk advies. En dat doen we natuurlijk in begrijpelijke taal. 

Ook voor vragen over je hypotheek of pensioen kun je bij ons terecht. Maak een afspraak of neem online contact met ons op. We zijn op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 12:30 en van 13:15 tot 17:00.