Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke verzekeringen kun je als zzp’er niet missen?

Als zelfstandige kun je veel zelf bepalen. Je werktijden, waar je werkt en met wie. Je moet ook zelf denken aan de verzekeringen die je nodig hebt. Welke verzekeringen je als zelfstandig ondernemer niet kunt missen lees je hier.

1. Bedrijfsaansprakelijkheid- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er ben je hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten. Veroorzaak jij schade bij een klant en claimt hij een bedrag bij jou? Dan kun je gebruik maken van je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt jou tegen de financiële gevolgen van schade. Maar het betreft hier alleen materiële risico’s. Bij bepaalde beroepen heb je ook te maken met mogelijke financiële schade. Als je als belastingadviseur, boekhouder of advocaat bijvoorbeeld verkeerd advies geeft of per ongeluk twee cijfers omdraait kun je vermogensschade veroorzaken. Voor dit soort beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk.

2. Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een goede aanvulling op de aansprakelijkheidsverzekering. Claim jij in een geschil een bedrag bij een ander? Dan gebruik je de rechtsbijstandverzekering om voor jouw belangen op te komen. 

Wat kun je allemaal verzekeren via rechtsbijstand?

  • Conflicten over verbintenissen of contracten met klanten, afnemers, leveranciers of opdrachtgevers
  • Juridische conflicten naar aanleiding van onbetaalde facturen
  • Conflicten rondom letsel- en materiële schade (bijv. schade ontstaan met of aan je bedrijfsvoertuig)
  • Conflicten met betrekking tot je bedrijfsruimte over huur, koop en onderhoud
  • Conflicten met de overheid over bijvoorbeeld vergunningen of een bestemmingsplan

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je zelf kiezen welke zaken je wel of niet verzekert. Huur je geen bedrijfsruimte dan is de verzekering van onroerend goed bijvoorbeeld niet nodig. Onderhandel je veel met verschillende leveranciers dan kan een verzekering voor conflicten over contracten niet ontbreken. Je kunt de verzekering dus precies afstemmen op wat bij jouw bedrijf past. Zo betaal je geen onnodige premies.

3. Goederen- en inventarisverzekering

Met een goederen- een inventarisverzekering dek je de schade aan de middelen die je voor je bedrijf en het uitvoeren van je werk nodig hebt zoals gereedschap, een laptop en andere elektronica. Schade door brand of inbraak is zo verzekerd. Let er op dat je bij gebruik van je elektronische apparaten buiten de deur vaak een aparte verzekering nodig hebt.

4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is niet verplicht maar als zzp’er krijg je bij arbeidsongeschiktheid meestal geen uitkering van de overheid. Je moet dus zelf afwegen of je bij arbeidsongeschiktheid de kosten kunt dragen, en voor hoe lang je dat vol kunt houden. Als je ziek wordt of een ongeluk krijgt en je je werk niet meer kunt uitvoeren, ontvang je via een AOV een uitkering.

5. Ziektekostenverzekering

De ziektekostenverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Als ondernemer moet je meestal rekening houden met een aantal extra voorwaarden. Bijvoorbeeld het betalen van een inkomensafhankelijke bijdrage over je belastbaar inkomen bovenop je zorgpremie (de premie Zorgverzekeringswet).

6. Cyberverzekering

Verwerk je privacygevoelige informatie van relaties of klanten? Dan kun je ook niet zonder cyberverzekering. Cyberrisico's spelen een steeds grotere rol in onze datagedreven samenleving. In dit artikel lees je meer over de cyberverzekering. 

Advies over je bedrijfsverzekeringen

Vraag je verzekeringen op tijd aan. Bij een rechtsbijstandsverzekering geldt bijvoorbeeld vaak een wachttijd die wel drie maanden kan duren. Als er dan een conflict ontstaat in die eerste drie maanden kan er geen juridische hulp verleend worden.

Neem contact op met Wildschut Verzekeringen om de juiste verzekering voor jouw eigen bedrijf samen te stellen. Met een risicoanalyse kunnen we je helpen bepalen welke bedrijfsrisico’s je loopt, wat de financiële consequenties hiervan zijn en met welke verzekeringen je deze risico’s kunt afvangen.