Overslaan en naar de inhoud gaan

Een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten?

De vakantieperiode staat voor de deur! Alhoewel het hier nu ook lekker vertoeven is, blijft het weer in Nederland toch altijd ietwat onvoorspelbaar. Neem je het zekere voor het onzekere en vertrek je naar een warm land? Dan is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Maar wat is nu voordeliger: een kortlopende of een doorlopende reisverzekering? Wat voor jou de beste keuze is, hangt voornamelijk af van hoeveel je reist.

In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering op een rij en ontdek je welke dekking voor jou het voordeligst is.

Wanneer sluit je een reisverzekering af?

In Nederland hoef je geen reisverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat, maar toch is dit wel erg handig om te doen. Wanneer je kiest voor een standaard dekking, ben je verzekerd van noodhulp tijdens je reis. Dit betekent dat onder andere de kosten van noodzakelijke medische hulp vergoed worden. Daarnaast wordt in sommige gevallen ook een vervroegde terugreis naar Nederland vergoed, bijvoorbeeld wanneer er een dierbare thuis is overleden.

Naast de standaard reisverzekering zijn er diverse aanvullende dekkingen die je kunt afsluiten, zoals een speciale wintersportdekking. 

Een kortlopende reisverzekering

Je wilt een reisverzekering afsluiten. Dan stuit je al snel op twee verschillende soorten verzekeringen: een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende verzekering heeft een ingangsdatum en een einddatum. Deze sluit je dus af voor slechts één vakantie en je betaalt ook alleen voor de dagen dat je niet thuis bent.

Een kortlopende reisverzekering heeft vaak een standaard dekking, maar in sommige gevallen is er ook een uitgebreidere dekking mogelijk. Daarnaast kun je ook een aantal aanvullende dekkingen toevoegen mocht je dit willen.

Een doorlopende reisverzekering

De naam zegt het al, maar een doorlopende reisverzekering loopt het hele jaar door en geldt hierdoor voor al je vakanties. Je verzekert je dus niet alleen voor de reis naar Italië in de zomer, maar je bent ook direct verzekerd voor wintersport, citytrips en weekendjes weg. Dit is vooral handig als je veel op vakantie gaat, maar ook is het fijn voor onverwachte tripjes naar het buitenland.

Voor een doorlopende reisverzekering betaal je een vast bedrag per maand. Daarnaast biedt iedere verzekeraar andere dekkingen.

Ben ik verzekerd tijdens een dagje weg? Vind hier het antwoord. 

De belangrijkste verschillen

  • Met een kortlopende reisverzekering ben je verzekerd tijdens één vakantie. Je betaalt dus enkel voor de dagen dat je op vakantie bent.
  • Een doorlopende reisverzekering geldt het hele jaar; hierdoor ben je verzekerd voor al je vakanties en weekendjes weg. Je betaalt een vast bedrag per maand.

Wanneer een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten?

Maar wat is nu de beste keuze voor jou (en je gezin): een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten? Het antwoord hangt af van hoe vaak je reist (en weekendjes weg gaat) en je gezinssamenstelling. Wanneer je meerdere keren in het jaar op vakantie gaat of in het buitenland verblijft, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Dit komt doordat je niet de hele tijd weer een losse verzekering hoeft af te sluiten. Daarnaast kan het makkelijker zijn wanneer je vaak onverwachts weg gaat. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken of je wel of niet verzekerd bent. Volgens de Consumentenbond is een doorlopende verzekering voordeliger voor gezinnen die minstens 3 weken per jaar op vakantie gaan. Voor alleenstaanden geldt dit vanaf 4 weken per jaar.

Hoe zit het met een annuleringsverzekering?

Het is belangrijk om te weten dat een reisverzekering niet hetzelfde is als een annuleringsverzekering. Zowel bij een doorlopende als een kortlopende reisverzekering is het mogelijk om een annuleringsverzekering af te sluiten. Bij een doorlopende verzekering kan je deze vaak aanvullend verzekeren bij dezelfde verzekeraar, maar het is ook een optie om deze los af te sluiten. 

Wildschut Verzekeringen zorgt voor een betaalbare premie

Het is belangrijk om je reisverzekering deze zomer niet te vergeten. Weet je al wat voor jou de beste keuze is? Het is heel goed mogelijk dat je met een doorlopende verzekering goedkoper uit bent, helemaal als je ook nog op wintersport gaat. Vraag ons gerust om advies voordat je een recreatieverzekering afsluit. Wij kijken graag met je mee en kiezen samen met jou de beste reisverzekering en/of annuleringsverzekering.

Heb je vragen? Bel naar 030 - 293 48 47 of  bereken hier direct je premie. Je kunt je verzekering hier ook direct afsluiten. Alvast een fijne vakantie gewenst!

FAQ

Is een reisverzekering verplicht? Het is niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten, maar het wordt wel sterk aangeraden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als je geen verzekering hebt, betaal je zelf de kosten wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt of je bagage kwijt raakt. 

Hoeveel dagen van tevoren moet ik een reisverzekering afsluiten? Zowel een doorlopende als een kortlopende reisverzekering kun je nog tot één dag voor vertrek afsluiten. Let op: met een annuleringsverzekering werkt dit vaak anders. Lees dus altijd goed de voorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

Is een doorlopende reisverzekering goedkoper? Ga je vaak op vakantie? Of moet je vaak reizen voor je werk? Dan kan een doorlopende reisverzekering goedkoper zijn. Hoe vaker je reist, hoe voordeliger een doorlopende reisverzekering voor je wordt. Bovendien is het ook makkelijker, want je hoeft niet iedere keer een nieuwe kortlopende verzekering af te sluiten.