Welke pensioenovereenkomsten zijn er?
In veel gevallen wordt de hoogte van het pensioen gebaseerd op het loon dat verdiend werd in de jaren van pensioenopbouw. Afhankelijk van de regeling wordt ofwel uitgegaan van het laatst verdiende loon (eindloonregelingen), ofwel van het gemiddeld verdiende loon (middelloonregelingen). Alles over de soorten pensioenovereenkomsten en de bijbehorende risico's lees je op een overzichtelijke website van de Rijksoverheid.
Is fiscaal sparen voor pensioen via de werkgever mogelijk?
Ja, mits je voldoet aan de fiscale voorwaarden.
Wat is nabestaandenpensioen?
Een nabestaandenpensioen is een uitkering die de achterblijvende partner krijgt als de andere partner overlijdt. Dit is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw): een verzekering die nabestaanden voorziet van een basisuitkering. Iedere inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Anw. Naast de nabestaandenuitkering op grond van de Anw bestaan er aanvullende pensioenregelingen. Als je overleden partner in loondienst werkte, heb je meestal recht op een aanvullend nabestaandenpensioen van de zaak. Het nabestaandenpensioen komt bovenop de nabestaandenuitkering.
Kan ik opgebouwd pensioen meenemen als ik van baan verander?
Bij het wisselen van baan kun je je pensioen laten staan of meenemen naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Na zo’n waardeoverdracht krijg je je hele pensioen via het pensioenfonds of de verzekeraar van de nieuwe werkgever. Dit is overzichtelijk, maar niet altijd aan te raden. Het is belangrijk uit te zoeken welke pensioenregeling voor jou het meest gunstig is, en hoe het met het nabestaandenpensioen en met de pensioenleeftijd zit. Wij informeren je graag over de mogelijke voor- en nadelen.