Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle vragen over Zorgverzekering

Kan ik gemaakte zorgkosten aftrekken van de belasting?

Als je zorgkosten hebt, mag je bepaalde kosten aftrekken. Welke kosten aftrekbaar zijn en onder welke voorwaarden kun je het beste nagaan op de site van de Belastingdienst.

Welke zorg valt niet onder het verplichte eigen risico?

Als je 18 jaar of ouder bent, betaal je het eerste deel van de zorg die je krijgt zelf. Dit is het eigen risico. Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Je krijgt dan korting op je maandelijkse premie. 

Niet alle zorg valt onder het verplichte eigen risico. Je betaalt geen eigen risico voor:

  • huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost);
  • verloskundige zorg en kraamzorg;
  • zorg voor chronische aandoeningen (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR);
  • reiskosten en nacontroles bij orgaandonatie;
  • wijkverpleging (vanaf 2015).

Wat houdt de ‘budgetpolis’ in?

Vanaf 2016 mogen zorgverzekeraars een polis aanbieden waarin ze alleen behandelingen hoeven te vergoeden door bijvoorbeeld medisch specialisten of psychologen met wie ze een contract hebben. Dat kan betekenen dat je verder moet reizen voor een medische behandeling. Door deze beperking is deze ‘budgetpolis’ aanzienlijk goedkoper dan de huidige zorgverzekeringen. Deze lagere premie heeft ook een keerzijde: wil je een behandeling ondergaan door een zorgverlener met wie je verzekeraar geen contract heeft, dan moet je een fors deel van de rekening zelf betalen. Dat betekent dat je geld achter de hand zult moeten houden voor het geval dat je te maken krijgt met hoge zorgkosten. Overweeg je een budgetpolis af te sluiten? Neem dan eerst contact met ons op zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Krijg ik tandartskosten vergoed?

De basisverzekering vergoedt een beperkt aantal tandheelkundige behandelingen, zoals chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Ook bijzondere tandheelkundige zorg wordt vergoed als er een ernstige (ontwikkelings)stoornis of afwijking van de mond is. Hieronder vallen bijvoorbeeld orthodontie en implantaten. Met een aanvullende tandartsverzekering kun je ook andere kosten vergoed krijgen. Welke behandelingen en hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Is mijn zorgverzekering nog wel up-to-date?

Het is goed om jaarlijks te controleren of je huidige zorgverzekering nog wel bij je past. Je gezondheid en je wensen ten aanzien van je verzekering kunnen veranderen, en ook de dekking van je aanvullende verzekering kan wijzigen in de loop der tijd. Wij bekijken graag samen met jou wat op dit moment voor jou de beste en voordeligste zorgverzekering is.

Als ik in het buitenland ga studeren, ben ik dan nog verzekerd voor de zorgverzekering?

Ga je studeren in het buitenland en ben je jonger dan 30 jaar, dan blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig. Ga je daarnaast ook werken of heb je een betaalde stage, dan gelden er andere regels. Alles over wonen, werken en studeren in het buitenland en je zorgverzekering vind je op een speciale site van de Rijksoverheid.

Zijn zorgverzekeraars verplicht om mij te accepteren?

Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Voor aanvullende verzekeringen ligt dat anders: zorgverzekeraars zijn niet verplicht om je te accepteren voor aanvullende verzekeringen. Wil je een andere aanvullende verzekering, sluit dan eerst de nieuwe af voordat je de oude opzegt.

Moet ik mijn basisverzekering en aanvullende verzekeringen bij dezelfde zorgverzekeraar afsluiten?

Nee, dat hoeft niet. Aanvullende verzekeringen mogen niet worden gekoppeld aan basisverzekeringen. Hierdoor kun je een basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar nemen en de aanvullende verzekering bij je huidige zorgverzekeraar behouden. Andersom kun je ook je aanvullende zorgverzekering afsluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij zonder gevolgen voor je basisverzekering.